Nyheter om

Iran deporterar tiotusentals afghanska flyktingar

Iran har inlett deportationer av 100 000 afghaner som flytt talibanerna och hungern i landet. Nu bussas de tillbaka till Kabul.

Trots att hunger hotar i vinter har Iran beslutat att återuppta deportationerna av afghaner som flytt till landet. Under de senaste tio åren har krigen tvingat miljoner på flykt västerut. När så presidenten flydde och regeringen kollapsade i augusti flydde ännu fler, men inte bara för att talibanerna tog över utan också för att det internationella stödet till flyktingar i landet skars ner. 

Nu står hälften av befolkningen i Afghanistan inför en period av torka, svält, ekonomisk recession samt brist på mat. 

Även de som flytt till Iran kommer nu att komma tillbaka den denna situation.

– Vi har hållits i smutsiga läger och flera rymde från lägren när de fick veta att vi skulle deporteras, säger Hussain till Blankspot. 

Han berättar att de behandlats som djur och inte människor. När vakterna i lägret förstod att han inte hade pengar med sig för att kunna köpa en returresa till Kabul knöt de ihop hans händer med en bit tyg.

– Sedan satte de på mig en ögonbindel och slog mig innan de tvingade mig att återvända. 

Hussain kom tillbaka till Kabul med buss tidigt en morgon och har sedan dess ägnat all vaken tid åt att försöka hitta något jobb för att kunna äta och köpa mat till sin familj. 

När Blankspot träffar honom har han fått ihop 80 afghani (ungefär sju svenska kronor).

– Hela familjen sitter hemma och väntar. Men jag kan inte komma hem om jag inte får ihop mera pengar. Att se sina barn somna hungriga är svårt. Jag vill verkligen kunna köpa bröd i dag. 

FN:s organisation för migration (IOM) rapporterade i veckan att 131 757 flyktingar deporterades från Iran. Under den sista veckan i oktober deporterades 28 000 afghaner från Iran. 

Situationen för de som kommit tillbaka är svår. Irans regering har sagt att de välkomnar flyktingar från Afghanistan och att de kommer att behandla dem väl.  Hussains vittnesmål berättar en annan historia.

Artikeln är skriven av NN som är en 26-årig journalist som sedan ett antal veckor rapporterar anonymt från Kabul för Blankspot. Varje vecka finns hennes intervjuer med människor på plats om hur livet påverkats i huvudstaden.