
Blankspot om
Inte nattsvart för lokaljournalistiken
Villkoren för lokaljournalistiken har snabbt förändrats. På vissa platser ersätts lokaltidningar med högerextrema sajter. Men läget är ändå inte nattsvart konstaterade en erfaren panel som besökte Blankspot i veckan. Under ett par månader har Blankspots Lisa Bjurwald tagit pulsen på den svenska lokaljournalistiken. Bland annat har hon besökt Östersund, Falun och Säffle. I veckan hade […]
Av Nils Resare 27 november, 2016
Villkoren för lokaljournalistiken har snabbt förändrats. På vissa platser ersätts lokaltidningar med högerextrema sajter. Men läget är ändå inte nattsvart konstaterade en erfaren panel som besökte Blankspot i veckan.
Under ett par månader har Blankspots Lisa Bjurwald tagit pulsen på den svenska lokaljournalistiken. Bland annat har hon besökt Östersund, Falun och Säffle. I veckan hade Blankspot och Lisa Bjurwald bjudit in två experter på lokaljournalistik för att diskutera pressfrihetens vita fläckar. Seminariet filmades och kan ses här.
Den första gästen var Karin Jonsson som är kulturredaktör på Östersundsposten och grundare av ”Glesbygdsgirls” – en Facebookgrupp som på kort tid har lockat till sig 16 000 medlemmar.
Syftet med gruppen var från början att diskutera landsbygdens komplicerade relation till storstaden och hur den påverkar kvinnor. Men gruppen har inte riktigt utvecklat sig som Karin Jonsson hade tänkt utan mer blivit ett forum för kvinnor från landsorten.
– Många av medlemmarna upplever att de inte syns någonstans. Jag tror att det har funnits ett uppdämt behov av att visa upp sitt köksfönster och min plats på jorden, sade Karin Jonsson.
Blankspots seminarium gästades också av medieprofessorn Gunnar Nygren, en av Sveriges främsta experter på mediernas bevakning av landsbygden. Han menade att lokalbevakningen är viktig för att folk ska känna att de kan vara med och påverka i sitt närområde.
– Om man inte kan påverka där man bor är risken att man känner att man inte kan påverka alls. Man känner sig maktlös, säger han.
När medierna packar ihop på en ort finns det också en risk för att odemokratiska krafter kan ta över. Det har hänt på flera platser, bland annat i Karin Jonssons bevakningsområde i Jämtland. Där etablerade sig nättidningen Fjällsjö Nyheter efter att lokaltidningarna hade dragit in sin bevakning av orten.
Enligt Karin Jonsson drivs tidningen av en högerextrem grupp som sprider lögner om bygden. Bland annat att flyktingar skulle ha antastat barn i skolan.
Gunnar Nygren såg ändå en del hopp för lokaljournalistiken. De traditionella tidningarna fortsätter visserligen neråt men situationen är inte helt nattsvart. På flera platser har nya lokalmedier vuxit fram när landsortstidningarna har dragit sig tillbaka.
– Det är en stark positiv trend vi ser. På olika platser ersätts de traditionella medierna med endagarstidningar eller webbtidningar. Det finns ett stort engagemang för vad som händer lokalt, säger han.
Karin Jonsson ansåg dock att det finns stora grupper som ändå hamnar i medieskugga. Ett stort problem är bristen på bredband och annan uppkoppling. Ett faktum som helt missades av Medieutredningen som lanserades för ett par veckor sedan.
– Det finns många platser där man inte kan titta på de TV-klipp som vi producerar. De blir blankspots, sade hon.
**
Samtalet var ett led i den resa som journalisten och författaren Lisa Bjurwald gjort för Blankspot bland ”pressfrihetens vita fläckar”. Läs tidigare reportage i serien här.
Vilka berättelser saknar du i dina flöden? Gå med i Blankspot och bidra i facebookgruppen ”Pressfrihetens vita fläckar” eller tipsa oss på taggen #blankspot