Nyheter om

Ingen journalist firar jul bakom galler i Etiopien

I veckan kom den årliga sammanställning från den New York-baserade pressfrihetsorganisationen CPJ (Committee to protect journalists) som visar att antalet fängslade journalister ökar i världen vilket CPJ beskriver som ett nytt normaltillstånd. Men i Etiopien är alla fria.

Majoriteten av journalisterna anklagas för att vara ett hot mot statens säkerhet. Turkiet har fler journalister i fängelse än något annat land i världen – 68 stycken, enligt en sammanställningen.

Antalet journalister i fängelse har också ökat kraftigt sedan det så kallade kriget mot terrorismen inleddes. I början av december satt minst 251 journalister fängslade världen över för att ha utövat sina yrken, att jämföra med 125 för tio år sedan och 81 år 2000.

– Tidigare var makten beroende av journalister för att nå ut med sina budskap. Men i och med teknikskiftet och tillgången till sociala medier har journalister hamnat i en mindre mäktig position och på så sätt blivit enklare att göra sig av med, säger Courtney Radsch på pressfrihetsorganisationen CPJ till TT.

Men ett land saknas i sammanställningen och det är Etiopien som tidigare varit ett av den afrikanska kontinentens största fängelser för journalister.

Under sina åtta månader vid makten har landets nye premiärminister Abiy Ahmed inlett ett reformarbete i rasande fart. Från att ha varit ett av de länder som fängslat flest journalister och bloggare sitter ingen journalist i fängelse idag.

Journalisterna som tidigare rapporterade med risk för livet är tacksamma för den nyvunna pressfriheten – men varnar för att ta det nya läget för givet.