Nyheter om

Inga svar om Dawit Isaak för FN-kommitté

FN kräver att Eritrea utreder anklagelser om svåra brott mot mänskliga rättigheter och klargör vad som hänt med tiotals försvunna fångar – däribland den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak

Tidigare i mars framträdde eritreanska regeringsföreträdare inför FN:s kommitté för mänskliga rättigheter för första gången sedan 2002. Att landets medverkar i kommitténs arbete ses som ett stort framsteg.

Under utfrågningen ville kommittén bland annat få veta vad som hänt med de 11 högt uppsatta oppositionspolitiker och 18 journalister – varav Dawit Isaak var en – som greps 2001.

– Vi frågade dem på så många sätt om dessa personer ännu lever. De svarade inte på det, vilket självklart är ett oroande tecken, sade sydafrikanen Christof Heyns, professor i mänskliga rättigheter och ledamot av kommittén, rapporterar TT.

Tesfamicael Gerahtu från det eritreanska utrikesdepartementet uppgav för kommittén att Eritrea aldrig brutit mot sina förpliktelser att värna medborgarnas mänskliga rättigheter.

Han manade den också att ta hänsyn till landets svåra år i samband med kampen för självständighet och de “orättvisa sanktioner” som lades mot Eritrea 2009 och som lyftes först i november i fjol.

Sedan 2001 sitter Dawit Isaak fängslad i Eritrea. Journalisten, som flydde till Sverige 1987 och därefter blev svensk medborgare, greps i september 2001. Sedan dess har varken internationella eller svenska myndigheter och organisationer tillåtits träffa honom.

Hjälp oss skriva mer om Eritrea!

Stöd oss så vi kan fortsätta att rapportera. Skänk ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att prenumerera. Arbetet med reportagen Afrikas Horn kan följas i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea” och där kan du även bidra med kunskap och perspektiv.