FN kräver att Eritrea utreder anklagelser om svåra brott mot mänskliga rättigheter och klargör vad som hänt med tiotals försvunna fångar – däribland den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak
Av Martin Schibbye 3 april, 2019
Tidigare i mars framträdde eritreanska regeringsföreträdare inför FN:s kommitté för mänskliga rättigheter för första gången sedan 2002. Att landets medverkar i kommitténs arbete ses som ett stort framsteg.
Under utfrågningen ville kommittén bland annat få veta vad som hänt med de 11 högt uppsatta oppositionspolitiker och 18 journalister – varav Dawit Isaak var en – som greps 2001.
– Vi frågade dem på så många sätt om dessa personer ännu lever. De svarade inte på det, vilket självklart är ett oroande tecken, sade sydafrikanen Christof Heyns, professor i mänskliga rättigheter och ledamot av kommittén, rapporterar TT.
Tesfamicael Gerahtu från det eritreanska utrikesdepartementet uppgav för kommittén att Eritrea aldrig brutit mot sina förpliktelser att värna medborgarnas mänskliga rättigheter.
Han manade den också att ta hänsyn till landets svåra år i samband med kampen för självständighet och de “orättvisa sanktioner” som lades mot Eritrea 2009 och som lyftes först i november i fjol.
Sedan 2001 sitter Dawit Isaak fängslad i Eritrea. Journalisten, som flydde till Sverige 1987 och därefter blev svensk medborgare, greps i september 2001. Sedan dess har varken internationella eller svenska myndigheter och organisationer tillåtits träffa honom.
Av Martin Schibbye
Hjälp oss skriva mer om Eritrea!
Sedan ärkefienderna Etiopien och Eritrea har kommit överens om att återuppta sina diplomatiska förbindelser har det otänkbara blivit verklighet.
Vi har rapporterat om hur telefonlinjerna öppnats mellan Asmara och Addis Abeba. Om hur Ethiopian Airlines ska börja trafikera luftrummet igen. Om nyöppnade hamnar och ambassader. Men också om bakslagen. Nedstängningen av gränsen och nu om hur kriget riskerar att sprida sig i regionen.
Stöd oss så vi kan fortsätta att rapportera genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem. Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.