Nyheter om ,

Inga förhör i Rwanda under kommande Lundinrättegång

Tidningen Dagens Juridik berättar i dag att domstolen har kommit fram till att de tio målsäganden som inte kan resa till Stockholms tingsrätts lokaler ska höras via video-länk – trots protester från både åklagaren och försvaret.

I september planeras rättegången mot Lundin Oil rörande medhjälp till folkrättsbrott i Sydsudan att dra igång i Stockholms Tingsrätt. Redan för ett år sedan presenterade åklagaren planen på att ett stort antal personer skulle förhöras via länk, rapporterade Dagens Juridik.  

Försvaret ifrågasatte då detta och menade att de som hörs bör vara med i rättssalen.

Åklagaren menade då att rätten kunde resa till Kigali, Rwanda och där i en domstol höra några av målsägandena eftersom de skulle ha svårt att genomföra en lång internationell resa och därefter vistas i Sverige. 

Tingsrätten har nu, vilket Dagens Juridik rapporterade först om kommit fram till ett beslut som varken åklagaren och försvaret har haft som förstahandsalternativ bland sina önskemål. En del av målsägandena ska delta vid huvudförhandlingen genom ljud- och bildöverföring. Andra kommer att höras i rättssalen. 

Tingsrätten konstaterar också att åklagaren och försvaret nu är överens om att 15 av totalt 32 målsägande ska infinna sig på plats i rättssalen i tingsrättens lokaler.  Ett tiotal kommer att höras via länk.