Nyheter om ,

I natt vågar invånarna i Banjul fira på gatorna

Den regionala interventionen är ett faktum. Under kvällen rullade Ecowas styrkor in i Gambias huvudstad Banjul, välkomnade av jublande folkmassor. Mariam Fattou hoppar ur sin bil på bron som leder in till Banjul och springer fram till soldaterna som har stannat till där på vägen in mot huvudstaden. – Välkomna! Ni är så välkomna! ropar hon […]

Den regionala interventionen är ett faktum. Under kvällen rullade Ecowas styrkor in i Gambias huvudstad Banjul, välkomnade av jublande folkmassor.Mariam Fattou hoppar ur sin bil på bron som leder in till Banjul och springer fram till soldaterna som har stannat till där på vägen in mot huvudstaden.

– Välkomna! Ni är så välkomna! ropar hon med ett stort leende på läpparna.

Hon körde för att möta trupperna så fort hon hörde att de var på väg, och är lite svettig.

– De har gjort så mycket för vårt land. Vi behöver förändring! Om du talade illa om Jammeh förut kunde du få halsen avskuren, nu är det slut med det! skrattar hon.

Sedan hejdar hon sig och blir allvarlig.

– Visst kan jag säga vad jag vill? Inget kommer att hända, eller hur?

 x8

x10

Ecowas styrkor välkomnades under kvällen av jublande folkmassor. Foto: Johan Persson.

Den före detta presidenten Yahya Jammeh tvingades i exil i går kväll, efter ett segdraget drama där han vägrat att erkänna valförlusten i december. Jammeh har haft för vana att belöna sina lojalaste män med toppositioner inom armén, och när han satte sig i flygplanet var det många soldater som grät.

För den vinnande koalitionen är det därför svårt att lita på den gambiska armén när det gäller att garantera den nye presidentens säkerhet. I stället har man bett Ecowas om hjälp.

Trupperna som i dag gick in i Banjul ska säkra alla strategiska platser i huvudstaden så att president Adama Barrow ska kunna återvända hem från sin tillfälliga exil i Senegal.

Det är dock fortfarande oklart när det kommer att ske.

x4

x6

Den vinnande koalitionen litar inte på den gambiska armén och har bett Ecowas om hjälp. Foto: Johan Persson. 

Synen av de utländska soldaterna lockade fram människor som de senaste dagarna gömt sig i sina hem.

Vägarna in mot huvudstaden kantades av jublande gambier, och torget utanför presidentpalatset fylldes snabbt med människor som sjöng, dansade och ropade slagord.

En av dem var medicinstudenten Talla Manneh, som sade att han hoppades på ett nytt Gambia för landets unga arbetslösa.

– Jammeh köpte lyxbilar till sig själv och höjde skatterna för vanligt folk. Vi har röstat för en ny president som förstår folket!

 

Text: Anna Roxvall Bild: Johan Persson.

Relaterat: Efter maktskiftet – nu återvänder flyktingarna

Relaterat: Glädjescener när Gambias Jammeh lämnade landet

Relaterat: Efter 22 år ville folk ha förändring.

Relaterat: Gambias Jammeh avgick inatt

Relaterat: Har Gambias Yahya Jammeh avgått?

Relaterat: Fortsatt spänt vid Gambias gräns

Relaterat: Gambias nya president vädjar till arméns lojalitet

Relaterat: Flyktingström från Gambia

Relaterat: Blankspots utsända nekas inresa i Gambia.

**

Uppskattar du vår journalistik?  Stöd Blankspot så att vi kan fortsätta att rapportera. För att stödja just denna rapportering swisha till 123 554 35 41. Då får du också tillgång till reportagets Facebookgrupp ”Uppdrag: Gambia” och kan följa teamet bakom kulisserna och bidra med kunskap och frågor.

 

Läs: tidigare reportage av Anna Roxvall och Johan Persson för Blankspot från Burundi: Skymning över Bujumbura och ”Bujumbura Baby”

Titta: livesändning: Är Burundi på väg mot inbördeskrig?

Lyssna: Skymning över Bujumbura – som podd.

Hjälp oss skriva mer om Demokrati!

Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.

Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.

Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.