Blankspot om

"I morgon är jag död" – journalist utvisas till Afghanistan

UD bedömer säkerhetsläget i Afghanistan som mycket farligt. Ändå planerar Sverige att utvisa tusentals människor  – varav de flesta barn. Redan i natt sätts journalisten Wares Kahn på ett plan till Kabul. (Article in english) – Imorgon kan jag vara död, säger en stressad Wares Kahn på telefon från förvaret i Märsta medan polisen visiterar honom. Han har fått […]

UD bedömer säkerhetsläget i Afghanistan som mycket farligt. Ändå planerar Sverige att utvisa tusentals människor  – varav de flesta barn. Redan i natt sätts journalisten Wares Kahn på ett plan till Kabul.

(Article in english)

– Imorgon kan jag vara död, säger en stressad Wares Kahn på telefon från förvaret i Märsta medan polisen visiterar honom.

Han har fått fem minuter på sig att plocka ihop sina saker. Om några timmar förs han till Arlanda flygplats för vidare transport till Kabul i Afghanistan. Ett land han flydde från för över tio år sedan.

– Jag måste gå nu, polisen väntar på mig, jag skickas nu mot min egen död, pressar han fram.

Som journalist åt bland annat Afghansk-TV har Wares Kahn bevakat regeringen såväl som Talibanerna, vilket gett honom fiender i hemlandet. För en tid sedan mördades hans kollega.

– En snabb googling bort finns alla mina artiklar och filmer, jag  riskerar att bli dödad av talibanerna, säger han.

I bakgrunden hörs befallande röster och Wares Kahn beordras att avsluta samtalet.

Enligt uppgifter kommer ett tiotal personer att föras ut ur Sverige med ett chartrat flygplan till ett land dit UD helt avråder från resor och bedömer säkerhetsläget som mycket farligt.

– Jag har bott tio år i Sverige, talar flytande svenska, betalar skatt, jag är svensk! Att då skickas tillbaka, gör att jag tänker att det kan inte finnas en demokrati i Sverige.

Utanför förvaret i Märsta har aktivister i gruppen #vistårinteut ljusvaka i hopp om att deportationerna ska ställas in. Från utsidan kan de se hur de inlåsta tänt ett ljus i fönstret för att visa att de ser.

– Många mår fruktansvärt dåligt, en del har närmast gett upp, berättar Sara Edvardson Ehrnborg från gruppen.

Den senaste tiden har de arbetet intensivt med att stoppa utvisningarna eftersom Migrationsverket själva så sent som i torsdags konstaterade att säkerheten i Afghanistan har försämrats och att det ska bli lättare för asylsökande afghaner att få skydd i Sverige.

– Men gränspolisen jobbar på oavsett vad Migrationsverket säger, berättar

Sara Edvardson Ehrnborg.

I den nya rapporten beskriver Migrationsverket att säkerhetsläget har försämrats drastiskt, att talibanerna kontrollerar en tredjedel av landet och journalister pekas ut som en särskilt utsatt grupp. Bara i år har nio journalister mördats.

– De här människorna får ingen chans att överklaga utvisningsbeslutet med det nya säkerhetsläget i beaktan, berättar Sara Edvardson Ehrnborg.

Nätverket #vistårinteut samlar idag 7 500 personer som arbetar med ensamkommande barn och bildades för enbart nio veckor. De är fast beslutna om att påverka svensk migrationspolitik; långsiktigt och redan ikväll.

– Vi står inte ut, det är därför vi finns, säger Sara Edvardson Ehrnborg.

I Migrationsdomstolens dom motiveras avslaget med att Wares Khan inte är utbildad journalist, och inte arbetat i sitt hemland, samt att de hot Wares Khan kunnat presentera skriftligt snarare ska ses som “näthat”, och att hoten mycket väl kan vara tomma hot.

In i det sista hoppas journalisten Wares Kahn att han inte ska behöva gå ombord på planet till Kabul i natt.

Från sitt fönster ser han hur piketbussarna rullar in.

– Tack för att du ringde… polisen säger att… att jag måste gå nu.

 

Uppdatering: I sista stund stoppades utvisningen av Wares Kahn och av en annan man av de som hotades av utvisning. Det är ännu oklart vad som ska hända med dem och varför de inte utvisades i går natt. Läs mer här.

***

Vad kommer att hända i Kabul?

Blankspot har planer på att lansera en migrationskorrespondent och skicka till Afghanistan för att följa upp utvisningarna och på plats se vad som sker i Kabul.

Vill du göra den satsningen möjlig stöd i så fall Blankspot genom att Swisha valfritt belopp till 123 554 35 41 (glöm ej att ange mailadress) du kan också bli medlem i Blankspot här.

Blankspots konto: Bankgiro: 640-8835 (Org nummer 559002-4617).