Röster om

"Idag kan ingen säga att de inte vet" – Dagbok från Kabul vecka 22

Situationen i landet är svår och därför försöker många ta sig över gränsen till Iran trots riskerna, skriver Mohammad i veckans dagbok.

Jag heter Mohammad och kommer från Afghanistan. I Sverige var jag asylsökande. Det här är min dagbok från Kabul.


Många vet vad som hände vid Iran gräns mot de afghanska flyktingar som försökta ta sig till Iran för att jobba eller försörja sig själva och familjen. 

För några månader sedan kastades några av flyktingarna i floden.  De var då redan döda. Det är inte bara EU som behandlar flyktingar dåligt, utan också Iran. Landets regering verkar starkare än Afghanistans och följer sina egna lagar och regler och inte de mänskliga rättigheterna när de behandlar flyktingar.

Afghanistan kan inte heller försvara sig, eller be om hjälp efter alla år av krig, när landet försöker stå upp för sina medborgare så tittar omvärlden bara på.

Det är tyst när afghanska flyktingar dödas vid gränserna. Men även vår regeringen är tyst och kan inte berätta varför medborgare dör. Här mäts människors liv i pengar, kontrakt och avtal skrivs med EU för att flyktingar från Europa ska kunna utvisas hit. Men pengarna som ska användas för att ta hand om dessa flyktingar försvinner. Ibland redan samma dag som de betalas ut. 

Korruptionen är ett hinder för att vi ska kunna bygga ett självständigt land. De flyktingar som i veckan dött varav flera har bränts kräver svar. Svar som de inte får. Afghanistan blir svaret skyldigt men också Iran är skyldiga. Inte lika skyldiga, men de har ett ansvar för de som dör. 

Våra politiker måste försvara flyktingarnas liv så vi inte dör i olika länder. 

Flyktingarna själva har svårt att protestera i ett land som Iran där de saknar rättigheten att tala. De som ändå talar förlorar sin frihet och försvinner. Ingen vet vart de hamnar. Afghanistan kan inte vänta på att Iran ska läka våra sår. Politiken i landet som tvingar så många att fly borde läggas om. Människor ska inte riskera sina liv för att hitta jobb i andra länder. 

Vi människor skapades för att fly till de länder som människor inte flyr från. De som är från de länderna kan resa billigt och lagligt. Här är det annorlunda. De som är trött på lovet och hoten måste använda smugglare och ta sig ut olagligt. 

I veckan som gick dog minst 20 personer i en gruva i Dara-Sof i Samangan provinsen.

Det finns flera tusen som jobbar i hela Afghanistan mot lite betalt. Afghanistan är ett land som har olja men de kan inte använde eller utvinna de. 

Nästan hela Afghanistan värmer sina hus med stenkol eller ved.

De som jobbar har inte heller sjukförsäkring och de flesta dör i gruvan idag eller senare. En stenkolsgruva är dessutom en farlig gruva som är lättare att falla ner i än andra gruvor. 

Alla som jobbar där måste jobba med händer. Det är ett skrämmande jobb men utan stenkol fungerar inte landet. 

Många blir offer för att andra ska kunna leva i Afghanistan. Andra faller offer på vägen för att lämna Afghanistan och jobba.  Ytterligare pesoner faller offer i krigen runt om i landet. 

Dessutom är stenkol onyttigt. 

**

Läs alla Mohammeds tidigare dagboksanteckningar här.

I kategorin ”röster” ger inbjudna skribenter perspektiv på frågor som rör Blankspots bevakningsområden. Följ arbetet med att bevaka Afghanistan i vår facebookgrupp ”Uppdrag: Afghanistan”.