Blankspot om

Ian Lundin förhörs om brott mot folkrätten

Ledningen för Lundin Petroleum – vd Alex Schneiter och ordförande Ian Lundin – är kallade till förhör om bolagets roll i de misstänkta folkrättsbrotten i södra Sudan. Enligt Dagens Industri kommer båda ”troligen” att delges misstanke om brott, skriver Dagens Industri. Förhören är en del av den förundersökning som den internationella åklagarkammaren startade 2010 där […]

Ledningen för Lundin Petroleum – vd Alex Schneiter och ordförande Ian Lundin – är kallade till förhör om bolagets roll i de misstänkta folkrättsbrotten i södra Sudan. Enligt Dagens Industri kommer båda ”troligen” att delges misstanke om brott, skriver Dagens Industri.

Förhören är en del av den förundersökning som den internationella åklagarkammaren startade 2010 där Lundin Petroleum (tidigare Lundin Oil) misstänks  ha hjälpt regimen i Sudan att tvinga bort lokalbefolkningen för att underlätta oljeprospektering – en operation som ledde till tusentals dödsoffer.

De brott som bolaget misstänks för ska ha begåtts mellan 1997 och 2003.

Lundin Petroleums ledning har hela tiden nekat till anklagelserna och kallat dem ”felaktiga”.

Utrikesminister Carl Bildt satt i styrelsen för Lundin Oil under delar av den aktuella perioden, men han har inte kallats till förhör uppger Dagens Industri.

Människorättsorganisationer har rapporterat att upp till 10 000 människor dödes och 200 000 tvingades på flykt när sudanesiska soldater och olika milisgrupper angrep civila för att ge plats åt oljebolaget i det område som benämns block 5A.