Blankspot om

Hur ska Blankspot fira 5-år?

Häng med bakom kulisserna hos Blankspot den här veckan och få lite koll på vad som sker under året också.

Det stora i veckan har varit att vi efter åtta månaders arbete kunde publicera Göran Engströms unika reportage från Afghanistan. Ni som läst förstår varför det tagit tid.

I Facebookgruppen ”Uppdrag: Afghanistan” skriver han i samband med publiceringen att: ”Ett år efter min första kontakt med familjen sitter jag med ett reportage som är helt unikt. Det har så vitt jag vet aldrig gjorts något liknande, vare sig i Sverige eller utomlands.” 

En läsare skriver: ”Tack för belysningen av det, välkommet i den alltför polariserade debattklimatet runt migration där allt ofta ses som svart eller vitt”, en annan läsare skriver att detta ”visar på varför organisationer som Blankspot behövs” och visst är det så att i en polariserad tid så är journalistikens roll att komplicera skeenden och ta fram gråskalorna.  Hoppas ni har tid att läsa reportaget i helgen och diskutera gärna vidare med Göran i gruppen.

Se en längre intervju med Göran Engström om reportaget på Blankspots youtube-kanal.

Tack till er som bidragit till att göra denna journalistik möjlig genom ert medlemskap i Blankspot. Här kan ni läsa mer om bakgrunden till reportaget.

Själv jobbar jag inför nästa vecka på en längre intervju jag gjort med OLF:s ordförande om maktskiftet i Etiopien och oroligheterna i Oromoregionen.

Vi har sedan en tid ett särskilt fokus på demokratiutvecklingen i Etiopien och följer skeendena dagligen. Här är er kunskap som vi alla kan ta del av i facebookgruppen ”Uppdrag: Eritrea och Etiopien” också ovärderlig. Vi på redaktionen läser alla era inlägg och tankar och de är värdefulla inspel till vår journalistik och leder ofta till ytterligare artiklar.

Vi bevakar också demokratirörelser i andra delar av världen och arbetar under året vidare med vårt demokratiprojekt “Demokratier föds och utvecklas” . Vi ser framemot att senare i år få ge oss ut i Sverige med den utställning som är en del av det projektet.

Några aktuella texter på den tematiken är Elin Sundins analys “Vem ska rädda Brasilien från kollaps?” och Brit Stakstons analys om demokratiutvecklingen i världen utifrån en ny unik rapport, “Hur sjuk är demokratin?”. Vår journalistpraktikant Jennifer Sandberg har skrivit om hur valet i Azerbajdzjan kan ge demokratikämpar luft.

Denna vecka är Jennifer i EU-parlamentet och söker svar. Mer om detta nästa vecka.

Vår senaste bok “Kom levande hem” som släpptes nyligen har fått sin första recension. På sajten “Mänsklig säkerhet” skriver Lotta Schüllerqvist att: Här finns konkreta råd om riskhantering, första hjälpen vid akuta skador och hur man kan genomskåda lögner och ljuga effektivt för att skydda sig själv, sin information och sina källor. Men också om stresshantering och hur man ska bete sig i hotfulla situationer, under beskjutning eller när man blivit kidnappad. Det genomgående budskapet är vikten av planering, riskanalys, mental beredskap och självkontroll.”

Är du intresserad kan du beställa boken här.

I vår fyller Blankspot fem år och det kommer vi att uppmärksamma. Vi kommer också vilja involvera er i det. Vill du vara med och berätta om Blankspot för andra på något sätt? Vill du vara med på en dag under våren då vi spånar på lite utvecklingsspår av Blankspot som sedan presenteras på 5-årsdagen?

Eller har ni andra tankar och idéer om själva 5-årskalaset?

Första året gjorde vi en tidning i jätteformat, andra året en heldag på på Scala-teatern om medier och demokrati, tredje året ett magasin med det bästa från Blankspot och sist en maratonsänding med gäster.

Var ska vi vara i år och har du idéer om upplägg, lokal eller annat. Hör av er vi ser verkligen framemot detta!

Ses i flödena! Eller i nästa veckobrev.

Trevlig helg,

/ Martin Schibbye, chefredaktör för Blankspot.

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.