
Nyheter om Coronavirus
Hungerstrejken sprider sig till förvar i Göteborg
Det började med att ett tjugotal personer på Migrationsverkets förvar i Åstorp hungerstrejkade, sedan följde Flen och nu strejkar även 15 personer i Kållered mot att hållas inlåsta i coronatider.
Av Martin Schibbye 19 april, 2020
En äldre coronasmittad man på Migrationsverkets förvar i Märsta har dött och nu växer oron på förvar runt om i Sverige.
– Vi är rädda, säger Bushovski Kiril på förvaret i Kållered.
Coronapandemin har fått land efter land att stänga gränserna och för förvarstagna Bushovski Kiril som väntar på utvisning ser väntan ut att kunna bli lång.
På förvaret i Kållered gick därför i veckan alla utom en intagen med diabetes ut i en hungerstrejk med kravet att släppas ut och anmäla sig hos polisen tills det blir möjligt att utvisa dem.
– Gränserna är ju stängda och polisen säger att de inte kan utvisa mig, så hur länge ska jag stanna här, det vet ingen. Vi har alla boenden i Sverige där vi kan vänta på en deportering och vi är till och med redo att sätta en gps på våra fötter för att visa att vi garanterat kommer att vara hemma, säger Bushovski Kiril.
Stämningen på förvaret i Kållered beskriver han som ”orolig” med flera personer boende i små rum. Handsprit saknas men det finns tvål på toaletterna.
Han säger sig inte ha fått någon information om hur de kan minska smittspridningen.
– Vi är oroliga för våra liv. Förr när vi åt så tog alla mat, bröd och tallrikar från ett stort bord så om någon hostar där så kommer alla att vara smittade.
För en tid sedan isolerades en av de intagna i Kållered men de har sedan dess inte fått information om vad som hänt honom.
– Vi är stressade, nu med viruset så är jag orolig för min familj och mina tre barn, jag är orolig för att jag ska bli sjuk, säger Bushovski Kiril
Beslutet att han ska hållas i förvar för att han annars skulle rymma ger han inte mycket för.
– Skulle jag lämna min familj? Ett av mina barn är dessutom sjukt nu, så jag skulle aldrig rymma ifrån dem.
Han hoppas att strejken ska få gränspolisen och Migrationsverket att ompröva besluten.
– Nu när vi protesterar så känner vi hopp.
Blankspot har under helgen sökt Migrationsverket utan framgång, men i ett mail till Aftonbladet skriver presstjänsten att ”det är klart att det bland personalen och förvarstagna kan finnas en oro och den har vi förståelse för när sådana här händelser sker. Vi gör vårt yttersta för att vardagen ändå ska kunna fungera med alla de trygghetsåtgärder vi har satt in”.
Migrationsverket skriver också att de minskat antalet platser på avdelningarna för att öka den sociala distansen samt satt upp affischer och annan skriftlig information på olika språk.
”Utöver det ska förvarstagna som känner sjukdomssymptom hållas isolerade från andra inne på förvaret. Då tas också kontakter med sjukvården. Det är sjukvården som avgör när och om läkare ska kontaktas” skriver Migrationsverket.
**
Som du märkt är Blankspots journalistik fri för alla att läsa. För 70 kronor i månaden kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen. Genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende journalistik, du ger den även till din granne.
Av Martin Schibbye
Hjälp oss skriva mer om Coronavirus!
Coronapandemin har fört ut oss alla till en outforskad del av kartan och skapat stora utmaningar för demokratin. Vi fokuserar på att berätta om detta.
Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem för fortsatt bevakning av pandemins effekter på demokratin.