
Nyheter om Coronavirus, Migration
Hungerstrejk på förvaret i Flen
Coronakrisen skapar oro på förvar runt om i Sverige. Efter att en förvarstagen i Märsta avlidit har nu 16 intagna på förvaret i Flen gått ut i hungerstrejk.
Av Blankspot 17 april, 2020
Under påskveckan inledde ett tjugotal förvarstagna i Ljungbyhed en hungerstrejk som nu spridit sig till Flen.
– Det är inte rimligt att vi hålls inlåsta när det är svårt att verkställa utvisningarna. Vi är alla rädda för att bli smittade och vill släppas ut med anmälningsplikt, säger tjugoåriga Khaled Amiri som kom till Sverige från Afghanistan 2015.

Coronapandemin har gjort det svårt att utvisa till flera länder och antalet utvisningar har sjunkit till ungefär hälften av det normala.
– Vi dör lite varje sekund så då är det bättre att vi dör här tillsammans nu på en gång.
Under veckan har han och de andra förvarstagna i Flen fått höra att en intagen på förvaret i Märsta drabbats av covid-19 och att han nu avlidit på sjukhus.
– Det är ny personal varje dag och de kan smitta oss. Hur ska vi veta att personalen inte har Corona och smittar oss?
Efter att de inlett hungerstrejken kallades de till ett möte med chefen för förvaret som ville veta varför de hungerstrejkade.
– Vi sa att vi hungerstrejkar för att vi är inspärrade på obestämt tid. Vi kan inte leva så här. Det är som ett fängelse. Vi väntar på att bli utvisade till olika länder som Afghanistan, Ukraina, Georgien, Uzbekistan, Afrika, Iran och Marocko, men nu är gränserna stängda och vi kan inte utvisas, förklarar Khaled Amiri.
Enligt honom har reaktionen från personalen på förvaret varit att ”om ni vill dö här så får ni dö här” men kort efter intervjun uppger Khaled Amiri i ett meddelande på Messenger att han har förtroende för att förvaret ”gör korrekta bedömningar och följer folkhälsomyndighetens riktlinjer”.
- Fakta: Skillnaden mellan “Uppsikt” och “Förvar”
- Uppsikt är ett sätt för Migrationsverket att se till att personerna är tillgängliga för myndigheten. Om de får ett beslut om uppsikt innebär det att man är skyldig att anmäla sig på bestämda tider hos antingen polisen eller Migrationsverket på en viss ort. Man kan också bli tvungen att lämna ifrån dig ditt pass eller andra identitetshandlingar.
- Migrationsverket kan ta personer i förvar om de bedömer att det inte är tillräckligt med uppsikt för att personen ska hålla kontakten. Det kan till exempel hända om personen har ett beslut om uppsikt men inte kommer och anmäler dig när den ska, eller på annat sätt inte samarbetar med Migrationsverket.
- Källa: Migrationsverket.se
En av åtgärderna som vidtagits av Migrationsverket för att öka den sociala distansen och minska risken för smittspridning är att man minskat det totala antalet platser inne på avdelningarna till 300 mot 519 i vanliga fall.
I Flen har man även inrett en av avdelningarna som sjukavdelning.
– Personalen säger: Kom och ät, kom och ät! Men vi kommer inte, de vet nu att vi hungerstrejkar. Många har redan ont i magen och flera mår dåligt, berättar Khaled Amiri på telefon.
Tills de får ett besked om de kan släppas under uppsikt men ha anmälningsplikt på en polisstation så fortgår strejken.
– Vi har kämpat så mycket, vi kom till Sverige för att vi ville leva ett liv i frihet. Nu vet vi inte vad som händer. Vi är rädda att bli sjuka om vi inte släpps ut.
Blankspot söker Migrationsverket för en kommentar.
Av Blankspot
Hjälp oss skriva mer om Coronavirus!
Coronapandemin har fört ut oss alla till en outforskad del av kartan och skapat stora utmaningar för demokratin. Vi fokuserar på att berätta om detta.
Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem för fortsatt bevakning av pandemins effekter på demokratin.