Nyheter om

Hungerstrejk i OLF-gerillans läger

De före detta rebellerna i OLF som numera slutit fred med den etiopiska regeringsarmén har inlett en hungerstrejk i protest mot villkoren i lägren. – Vi behandlas inte som människor, ingen bryr sig om oss och många kamrater är sjuka på grund av dålig mat, säger en av soldaterna till BBC Afan Oromo.

Över 1 000 soldater, som innan fredsavtalet bedrev en väpnad kamp i regionen, befinner sig i Tolay-lägret i sydvästra Etiopien.

Den senaste månaden har lägret omringats av soldater från regeringsarmén vilket lett till att gerillan känt sig utsatt. Sammandrabbningar har också skett i regionen och båda sidor anklagas nu för att bryta mot villkoren i fredsavtalet.

Oromo är Etiopiens största region och folkgruppen uppgick i den senaste folkräkningen till 25 miljoner av en befolkning på 74 millioner. De har under lång tid varit marginaliserade och kan närmast beskrivas som ”Afrikas kurder”.

OLF har under flera decennier fört en kamp för ett självstyre i området Oromia, den största regionen i landet, vilket ledde till att de listades som en terrororganisation av Etiopien 2008.

I juli 2018 blev rebellgruppen av med terrorstämpeln. Det skedde i samband med att den nytillträdde premiärministern Abiy Ahmed – själv av oromiskt ursprung – genomdrivit en rad olika reformer i det repressiva landet.

Efter det gick Oromo Liberation Front (OLF) med på att lägga ner sina vapen och gick in i semi-permanenta läger för att vänta ut utvecklingen.

De hungerstrejkande kräver förutom bättre mat att de oromo-ledare som fängslats ska släppas och att vad de upplever som en jakt på aktivister ska upphöra. Man kräver också att organisationens kontor som stängts ska tillåtas öppna igen och att även regeringsarmén ska hålla sig till sina regementen.

Se vår livesändning från den 3:e mars om utvecklingen i Etiopien. 

**

Genom att stödja Blankspot hjälper du oss att fortsätta rapportera. Du kan stödja oss på många olika sätt. Här finns insamlingen för denna reportageserie på facebook alternativt att du startar en egen insamling för Blankspot där. Du kan också swisha valfritt belopp till 123 554 35 41 eller genom Patreon. Du kan också prenumerera för 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året. Som supporter får du vårt särskilda nyhetsbrev och inbjudningar till redaktionella evenemang.

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.