
Nyheter om Nagorno-Karabach
Humanitärt bistånd når Nagorno-Karabach
Fem dagar efter offensiven har det första humanitära biståndet nått Nagorno-Karabach. Det kommer efter att Azerbajdzjan under nio månader blockerat vägen till regionen.
Av Rasmus Canbäck 24 september, 2023
Fram till den 18 september nekade Azerbajdzjan både ryska fredsbevarande trupper och Internationella rödakorsfederationen (ICRC) från att leverera kontinuerligt humanitärt bistånd till Nagorno-Karabach.
Det trots att Internationella domstolen i Haag vid två tillfällen beordrat Azerbajdzjan att öppna den humanitära korridor, Latjinkorridoren, som leder in i Nagorno-Karabach.
Efter den azerbajdzjanska offensiven mot Nagorno-Karabach 19–20 september uppger lokala myndigheter i regionen att tiotusentals människor blivit hemlösa.
Bilder på desperata människor som sover i källare, söker ved på gatorna för att värma sig och saknar mat har de senaste dagarna nått omvärlden.
Lördagen den 23 september uppger ICRC att de kunnat leverera 70 ton förnödenheter, varav 65 ton mjöl, genom Latjinkorridoren. Dessutom uppger lokala myndigheter i Nagorno-Karabach att Ryssland levererat 150 ton förnödenheter.
Fortfarande sker det mängder med nödrop i sociala medier där anhöriga inte får tag på sina vänner och släktingar i Nagorno-Karabach. Det gäller framför allt byar och städer som intagits av azerbajdzjanska trupper och skurits av från omvärlden. Obekräftade rapporter kommer om övergrepp mot civilbefolkningen.
Azerbajdzjans president Ilham Alijevs rådgivare Hikmet Hajiyev skriver på plattformen X (f.d. Twitter) att landet efter, vad de kallar för ”antiterroroperationen”, har fullt samarbete med ICRC för att tillhandahålla humanitärt stöd till lokalbefolkningen.
Journalisten Tomas de Waal, som bevakat konflikten sedan 1990-talet skriver på X att Hikmet Hajiyevs kommentar kan tolkas som att Azerbajdzjan förbereder en massevakuering av armenier från Nagorno-Karabach.
I en intervju för Blankspot sade folkmordsforskaren Melanie O’Brien i veckan att Azerbajdzjans förnekande av humanitärt bistånd uppfyller kraven för att kalla agerandet för ett folkmord.
Den förra statssekreteraren och ombudsmannen för mänskliga rättigheter i Nagorno-Karabach, Artak Beglarjan, skrev på X att majoriteten av armenierna i regionen vill lämna den.
Den azerbadzjanska fredsaktivisten Sevinj Samadzade sade i en podcast för den Kaukasusbaserade tidningen OC Media att armeniernas misstro mot Azerbajdzjan grundas i att landet inte lyckas beskydda sina egna invånare.
Hon påpekade även på X att bristen på oberoende insyn i vad som sker i Nagorno-Karabach gör att omvärlden inte får reda på alla grymheter som sker där. Azerbajdzjan nekar både internationella journalister och oberoende människorättsorganisationer från att bevaka vad som sker.
Blankspot har också rapporterat om att oppositionella azerbajdzjanska aktivister som är emot kriget de senaste dagarna förföljts av regimen i Baku.
Den 21 september höll även representanter från Nagorno-Karabach och Azerbajdzjan samtal i staden Yevlach i Azerbajdzjan. På lördagskvällen publicerades en sexpunktslista av myndigheter i Nagorno-Karabach på resultatet från mötet.
I den framgår det att Nagorno-Karabachs armé ska lägga ner vapnen och fyra punkter som reglerar humanitära insatser för befolkningen, så som att ryska fredsbevarande trupper ska överse transporter mellan Armenien och Nagorno-Karabach.
Den sista punkten tillskriver att samtal ska fortsätta mellan Nagorno-Karabach och Azerbajdzjan om armeniernas framtid.
Armenien vädjade på lördagen till FN att skicka en insats till Nagorno-Karabach för att garantera att armeniernas rättigheter ska säkerställas.
I Nagorno-Karabachs huvudstad Stepanakert syns för första gången på en månad bilder på personer som bakar bröd.
I sociala medier skriver många att det är en lång väntan på vad som ska ske och, liksom den förra statssekreteraren Artak Beglarjan skriver på X, är det många som vädjar till världssamfundet att åter öppna den humanitära korridoren till Armenien.
Toppbild: Humanitärt bistånd från ICRC når Nagorno-Karabach. Foto ICRC
**
Stöd vår läsarfinansierade journalistik. Vi vet att alla inte har råd att betala för journalistik. Därför är alla våra reportage och artiklar fria att läsa. Men vi hoppas att några av er kan bidra så vi kan fortsätta rapportera från Nagorno-Karabach.
**