Blankspot om

"Etiopisk polis har dödat 400 demonstranter"

Under den senaste vågen av protester mot den etiopiska regeringen har säkerhetsstyrkor dödat mer än 400 personer. Det slår den USA-baserade organisationen Human Right Watch fast i en ny rapport. I rapporten listar organisationen namnen på över 300 dödade demonstranter. Det etiopiska regeringen medger att demonstranter dött men tycker siffran är ”överdriven”. Deras egen siffra […]

Under den senaste vågen av protester mot den etiopiska regeringen har säkerhetsstyrkor dödat mer än 400 personer. Det slår den USA-baserade organisationen Human Right Watch fast i en ny rapport.

I rapporten listar organisationen namnen på över 300 dödade demonstranter. Det etiopiska regeringen medger att demonstranter dött men tycker siffran är ”överdriven”. Deras egen siffra över antalet dödade är 173 varav 28 sägs vara poliser.

Protesterna inleddes när regeringen i höstas presenterade en plan för att expandera huvudstaden Addis Abeba och fördriva jordbrukare från sin mark. Men rörelsen växte snabbt till att handla om mycket mer än bara en fråga om markanvändning.

Oromo är Etiopiens största region och folkgruppen uppgick i den senaste folkräkningen till 25 miljoner av en befolkning på 74 millioner. De har under lång tid varit marginaliserade och kan närmast beskrivas som ”Afrikas kurder”.

Rapporten bygger på även på vittnesmål från över 100 personer som drabbats av frihetsberövanden, tortyr, våldtäkter och elchocker. Utöver de 400 döda har enligt HRW 10 000-tals personer arresterats sedan november och hundratals har försvunnit.

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.