Blankspot om

”Hot mot journalister får väldigt mycket utrymme i medierna”

Under Blankspotdagen intervjuades branschorganisationen Utgivarnas ordförande, Sofia Wadensjö Karén. Lite oväntat sade hon att medierna har börjat tala för mycket om vikten av en fri press och hotet mot journalister.

– Det finns ju andra grupper, som till exempel åklagare och socialarbetare, som också hotas väldigt mycket. Ändå skriver vi mer om journalister. Jag tycker vi ska vara vaksamma och jag tycker att vi närmar oss en gräns där det finns en risk för megafonjournalistik som jag inte tror gagnar någonting, sade hon under en intervju om förtroendet för medierna på Blankspotdagen den 9 maj.Sofia Wadensjö Karén, chefredaktör för tidningen Vi och ordförande i Utgivarna, poängterade dock att hot mot journalister, och frågor om pressfrihet och tryckfrihet, är väldigt viktiga principiella frågor som ytterst handlar om fundamentet för vår demokrati.

Men hon anser att medierna, under senare tid, har gett dem för mycket utrymme vilket kan  slå tillbaka mot trovärdigheten.

– Jag är rädd för att det kan bli en bekräftelse på vad en del tycker – att vi talar i egen sak och att vi väljer de ämnen som vi anser vara viktigast, sade hon.