Nyheter om ,

Homosexualitet legaliseras i Botswana

I Botswana har homosexualitet kunnat leda till sju års fängelse. Men nu har lagen ändrats.

Tidigare kunde homosexualitet leda till sju års fängelse. Men på tisdagen tog landets högsta domstol ett enhälligt beslut om att lagarna från 1965, som förbjuder samkönade relationer, ska skrotas.

Domstolen slog också fast att dessa lagar är diskriminerande och strider mot landets grundlag.

– Kyrkan måste vara en röst för de utan en röst, sa den lutherske pastorn Thabo Mampane som var på plats utanför domstolen för att välkomna dagens besked.

Landet är det andra på den afrikanska kontinenten som på kort tid avkriminaliserar homosexualitet och på mikrobloggen twitter är glädjen i dag stor under hashtaggen #repeal164 syftande på den aktuella lagen. 

De senaste åren har liknande beslut tagits i bland annat Angola och Moçambique.

Men fortfarande har 28 av 49 länder i subsahariska Afrika lagar som kriminaliserar samkönade relationer, enligt HRW. 

Vissa länder har även infört strängare lagstiftning, där homosexualitet kan straffas med döden under sharialagar, som i Mauretanien, Sudan, södra Somalia och norra Nigeria.

Hjälp oss skriva mer om Demokrati!

Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.

Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.

Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.