Blankspot om

Hitta pressfrihetens vita fläckar med oss

I år firar Sverige ett världsunikt jubileum. För 250 år sedan klubbade riksdagen en utopisk lagstiftning som än i dag ter sig som en ouppnålig dröm för medborgare i de flesta av världens länder. Sedan 1766 har den så kallade tryckfrihetsförordningen gjort det möjligt för varje svensk medborgare “att ha rätt att taga del av […]

I år firar Sverige ett världsunikt jubileum. För 250 år sedan klubbade riksdagen en utopisk lagstiftning som än i dag ter sig som en ouppnålig dröm för medborgare i de flesta av världens länder. Sedan 1766 har den så kallade tryckfrihetsförordningen gjort det möjligt för varje svensk medborgare “att ha rätt att taga del av allmänna handlingar”.

Denna offentlighetsprincip ger allmänheten, och svenska medier, exceptionellt goda förutsättningar att granska landets makthavare, förebygga korruption och utkräva ansvar. När som helst kan en lokalreporter i Alingsås eller Flen begära ut en redovisning av kommunalrådens representation eller utlandsresor. Ingenting får smusslas undan eller döljas. Makthavarnas affärer ska alltid vara öppna för granskning.

Under jubileumsåret för tryckfrihetsförordningen planeras en rad evenemang och svenska politiker kommer att slå sig för bröstet för att vara arvtagare, och förvaltare, av denna hedervärda svenska förvaltningstradition vars rötter kan spåras ända tillbaka till Axel Oxelstiernas dagar på 1600-talet.

Men frågan är hur väl detta arv egentligen har förvaltas?

Är verkligen den svenska öppenheten större än i andra europeiska länder?

Och lyckas den fria svenska pressen verkligen ge allmänheten den information de behöver om vad som sker i sammhället omkring dem?

Under några månader ska vi på Blankspot undersöka detta. Tillsammans med journalisten och författaren Lisa Bjurwald som kommer att göra en resa bland “pressfrihetens vita fläckar” – de områden där lokaljournalistiken har lagts ner, hotas eller ägnar sig åt annat än att granska komunpolitikernas handlingar. Eller där den fungerar alldeles utmärkt.

I Facebookgruppen “Pressfrihetens vita fläckar” kommer du som är prenumerant/medlem i Blankspot kunna följa med på resan, diskutera pressfrihet och offentlighetsprincipen, eller komma med idéer om nya platser som är angelägna att besöka. Vilka är Sveriges Blank Spots?

Lisa Bjurwalds reportage och krönikor kommer du att hitta du på blankspotproject.se.

Välkomna.

 

Läs mer om Blankspot  här.