Blankspot om

Het debatt om Transnistrien

En meet-up med ”blanka svärd och tydliga argument”. Så sammanfattade Blankspots chefredaktör Martin Schibbye debatten om varför Sida stoppade ett framgångsrikt stöd till tortyroffer i Transnistrien. Frågan om det indragna stödet till den Moldaviska juristorganisationen PromoLex drog fullt hus och hade rekordmånga följare på nätet. I panelen satt Elsa Håstad, avdelningschef på Sida, Nils Resare […]

En meet-up med ”blanka svärd och tydliga argument”. Så sammanfattade Blankspots chefredaktör Martin Schibbye debatten om varför Sida stoppade ett framgångsrikt stöd till tortyroffer i Transnistrien.

Frågan om det indragna stödet till den Moldaviska juristorganisationen PromoLex drog fullt hus och hade rekordmånga följare på nätet. I panelen satt Elsa Håstad, avdelningschef på Sida, Nils Resare och Robert Hård som är chef för Civil Rights Defenders.

Robert Hård, vars organisation under sju år har stöttat den moldaviska juristorganisationen PromoLex, ansåg att Sida bröt mot en lång svensk tradition att stå upp för de mänskliga rättigheterna när de avbröt det framgångsrika stödet till tortyroffer från Transnistrien.

– Det är den perfekta byråkratin när man fattar ett beslut som i grunden är fel och alla delar i den byråkratiska apparaten väljer att försvara det. Någon borde ha statt stopp för den här galenskapen, det är ett totalt felaktigt beslut, sade han.

Robert Hård menade att Sida hade låtit sig påverkas av Transnistriens  underrättelseorganisation, KGB, och att Sverige ”offrade de mänskliga rättigheterna” för att få regimen i Transnistrien till förhandlingsbordet.

Elsa Håsta, avdelningschef på Sida, höll inte med.

– Sverige och Sida har aldrig någonsin påverkats av en underrättelsetjänst i ett annat land, sade hon.

Robert Hård invände att Sida uttryckligen sagt att de avbröt stödet till PromoLex för att få Transnistrien till förhandlingsbordet och han frågade om inte det var en direkt följd av de här påtryckningarna.

– Absolut inte, svarade Elsa Håstad.

Hon menade att Sveriges beslut grundade sig på en rad olika faktorer, bland annat har ambassaden i Chisinau tagit intryck från kollegerna i EU och säkerhetsorganisationen OSSE som också finns på plats i Moldavien. Enligt dessa organisationer var det uppenbart att PromoLex arbete störde förhandlingarna.

– Jag tycker att här är jättekomplicerat men det här stödet blev inte effektivt, sade Elsa Håstad.

På frågan om det indragna stödet har fått igång samtalen om Transnistriens framtid svarade Elsa Håstad nej.

– Man måste ha oerhört mycket tålamod när man går in i  så här långa processer, sade hon.

Robert Hård invände att både Sverige, och det internationella samfundet, vände PromoLex ryggen när de hotades av KGB för drygt ett år sedan.

– Vi har haft ett långt och framgångsrikt samarbete med Sida på en rad olika områden men jag har aldrig varit med om ett liknande beslut, sade han.

 

En inspelning av debatten finns här.

Blankspots reportage från Transnistrien finns här.