
Röster om Afghanistan, Dagbok
Helikopterkrasch visar på det komplexa politiska spelet i Afghanistan – Dagbok från Kabul v 11
I onsdags omkom nio afghanska soldater när deras helikopter sköts ner av milistrupper i landets östra delar. Händelsen visar att det nu finns en spricka mellan centralregeringen och regionala styrkor – som på pappret ska vara lojala med regeringen. Det skriver Mohammad om i veckans dagbok.
Av Mohammad 24 mars, 2021
I veckan har strider brutit ut i Wardak, ett bergigt område som gränsar till Kabuls östra områden.
Milisen där leds av Abdul Ghani Alipur, en lokal krigsherre som varit i konflikt med regeringstrupperna sedan januari.
En talesperson för milisen har sagt att helikoptern besköt dem och att de därför var tvungna att besvara elden.
Men också att kraschen lika gärna kunde bero på tekniska orsaker.
Landets president Ashraf Ghani har inte heller direkt anklagat Abdul Ghani Alipurs styrkor för att ligga bakom nedskjutningen – men att man ska undersöka vad som hänt.
Händelsen kommer i en tid då mycket är oroligt i landet. 11 000 NATO-soldater ska dra sig tillbaka den första maj som ett resultat av fredsavtalet mellan USA och talibanerna.
Det har lett till att lokala milisgrupper ser till att säkra det egna territoriet och då hamnat i konflikt både med talibaner och med centralregeringen.
- OM DAGBOKEN
- Jag heter Mohammad och kommer från Afghanistan. I Sverige var jag asylsökande. Det här är min dagbok från Kabul. (Läs tidigare veckors inlägg här.)
Nu i veckan har också den afghanska regeringen beordrat regeringsstyrkor att marschera mot det shiitiska området Behsud under förevändningen att helikopterkraschen ska utredas.
Vissa lokala medier rapporterar också att Alipoor bekräftat att det var hans egna styrkor som sköt ner helikoptern, med hänvisning till att helikoptern attackerade hans styrkor.
Enligt lokala medier så kan hans styrkor inte titta på när civila dödas.
Afghanistans president Ashraf Ghani kallade också i veckan helikopterkraschen för ett “oförlåtligt brott” och varnade för att det inte skulle passera obemärkt.

Jag och många med mig känner att det var dumt av Alipoors styrkor att skjuta ner helikoptern.
Men att det inte borde vara skäl för regeringen att skicka in soldater för att döda civila och förstöra deras bostäder.
Grundproblemet är att polisens och statens kontroll kollapsar utan att någon gör något åt det.
Yasin Zia, stabschefen för armén och chef för det afghanska försvarsministeriet, sa under en presskonferens igår att han “till varje pris” skulle hämnas på offren för händelsen och åtala förövarna.
Det sägs nu att 1100 soldater från specialpolisen och armén ska vara på väg från flera olika provinser för att undertrycka Alipoor. Styrkorna som sätts in färdas med skottsäkra Humvee-fordon.
Oroligheterna i Behsud började inte heller med denna krasch.
Det har varit oroligt länge och säkerhetsstyrkor sköt för en månad sedan ihjäl 18 civila och sårade 36 andra vilket jag skrev om förut. Efter den händelsen skickade Kabul-regeringen ett undersökande team till regionen som kunde bekräfta att de som dött var civila som var obeväpnade.
Men trots detta vidtogs inga åtgärder mot ansvarigt polisbefäl. Tvärtom befordrades de ansvariga.
Abdul Ghani Alipoor leder en folklig och populär beväpnad grupp som kallas motståndsfronten i Behsud. Den bildades för ungefär fem år sedan efter att ett antal shiamuslimer och civila hazarer dödades i Wardakprovinsen i östra Afghanistan.
Befolkningen i Behsud säger att Alipour och gruppen under hans befäl endast arbetar för att säkra dessa områden och försvara lokalbefolkningen mot attacker från den väpnade oppositionen, samt för att förhindra en långvarig konflikt mellan nomader, shiiter och hazarer i Behsud.
Alipour deltog också i sammandrabbningarna för att säkra städerna Jaghori och Malistan i Ghazni-provinsen, eftersom han ansåg attAshraf Ghanis regering visat en likgiltighet för folkets säkerhet där.
I veckan, i Logar-distriktet, 50 kilometer bort från Kabul dödade talibanerna säkerhetsstyrkor men regeringen har inte alls reagerat lika starkt vilket visar hur starka talibanerna är.
Det som sker är väldigt skrämmande.
**
Jag som skriver denna dagbok heter Mohammad och kommer från Afghanistan. I Sverige var jag asylsökande. Det här är min dagbok. Läs tidigare inlägg här.
Läs våra köpvillkor vid beställning.