Blankspot om

Hela listan med årets minst lästa Blankspot-artiklar

Mailboxen fylls med utskick från medier som tipsar om de mest lästa texterna och det kunde vi också gjort – men de har ni ju redan läst. Så istället vill vi tipsa om våra minst lästa texter under året.

Gott nytt år alla Blankspottare. På tröskeln till 2022 så vill jag tacka alla er som läser oss. Mailboxen fylls med utskick från medier som tipsar om de mest lästa texterna och det kunde vi också gjort – men de har ni ju redan läst. Så istället vill vi tipsa om våra minst lästa texter under året, ofta när vi utforskat ämnen, länder och frågor som ligger bortom det mediala sökarljuset vilket är lite paradoxalt. Listan följer längst ner. 

Under året har vi fortsatt att belysa mörka hörn och vita fläckar här hemma och runt om i världen. Vi har varje vecka under vinter, vår, sommar och höst skickat utett nyhetsbrev med händelser i Sverige och världen som vi tycker bör uppmärksammas. 

Inget av detta hade varit möjligt utan ert stöd: Så sträck på er!

Du kan lita på att vi även nästa år kommer att söka efter berättelser som måste höras. Efter sju år som sajt så börjar vi bli varma i kläderna. 

Jag har redan en föraning om vad som i alla fall kommer att bli en av nästa års mest lästa texter och är glad att just du är med på den här resan.

Tack för allt och ett Gott nytt År önskar alla vi på Blankspot.

Om listan nedan pratar vi i årets sista avsnitt av Blankspots redaktionspodd.

Martin Schibbye, Chefredaktör.

Här är artiklarna som inte blev lästa i år:

1  Kongo toppar norsk lista över världens mest försummade kriser

En av de minst lästa texterna var den där hjälporganisationen norska flyktinghjälpen presenterade en lista över försummade flyktingkriser för att rikta uppmärksamheten mot den svåra situationen för människor vars lidande sällan skapar några rubriker internationellt. 

Vilket skulle bevisas – som det heter i matematikens värld. 

2 Varför är det så tyst om Julian Assange?

Klockan elva på morgonen den 4:e januari 2021 föll domen mot Julian Assange: Ett 175-årigt fängelsestraff i USA kunde ha blivit konsekvensen om han utvisats till USA och fälldes för spioneri varnade hans advokater. Men runt om i världen höjdes få röster för att han skulle friges. Varför var det så tyst? frågade sig Martin Schibbye i en krönika. 

Som få läste. 

3 Läkare utan gränser: Etiopiska trupper stoppade buss och avrättade passagerare

Hjälporganisationen Läkare utan gränser meddelade att dess personal i Etiopien blivit vittnen till att soldater avrättade minst fyra män i landets norra Tigrayregion. 

Trots att det är världens största nu pågående krig så får det inte varken rubriker eller läsning. Något vi definitivt bidrar till att ändra på – men just denna text flög inte.  

4 Österrikes hälsominister avgår efter kollaps: ”15 månader har känts som om det vore 15 år”

När vi skrev om att den österrikiska hälsoministern Rudolf Anschober avgick under en personlig pressträff på grund av det tunga arbetet med pandemin så var intresset svalt. Andra analyser om situationen i Österrike har lett till mycket läsning men just denna blev kanske för smal även för er blankspottare.

5 Här blev pressfriheten bättre under året

När Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex, som mäter tillgång till information och försök till att blockera journalistik kom så letade vi fram de platser där det gick bättre. Länder som går emot trenden. Men det var katastrofen som lockade och dessa satelliter ledde inte till klick vilket är tänkvärt. Måste man larma och varna? Vad leder i så fall det till? Frågar att ta med sig in i 2022.

6 Så vill militären styra Guinea efter kuppen

När en militärkupp som ledde till att Guineas president Alpha Condé greps och hans regering störtades blev det rubriker och stort intresse. Men när vi skrev en artikel om att kuppmakarna nu offentliggjort att de ska bilda en övergångsregering och om den politik de ville driva var intresset svalt. 

7 Nigerias regering stänger ner Twitter – hotar med fängelse för de som använder appen

Efter att Twitter raderat en tweet från den nigerianska presidenten Muhammadu Buhari kom regeringens motåtgärd: Twitter bannlystes i landet. Men intresset för den åtgärden var sval bland er som läser våra nyhetsbrev. 

Den mest lästa texten hos Blankspot 2022 handlar symptomatiskt för vår tid om när ännu en offentlig person tog avstånd från sitt tidigare näthatande. Brit Stakstons analys av Cissi Wallins avbön klickades och delades mest av det som Blankspot publicerade under 2021.

Vad som kommer att hissas och dissas under 2022 återstår att se. I slutet av året är också de bästa texterna de som lett till att vi blir fler betalande prenumeranter. Om detta blir en av dem återstår att se men vi hoppas att ni är många som vill följa med oss in i 2022.

Jag vill prenumerera!

Läs våra köpvillkor vid beställning.

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.