Nyheter om

Hårda strider i norra Etiopien – nu vill TPLF att Afrikanska Unionen medlar

Under helgen kom rapporter om fortsatta strider mellan TPLF och den federala etiopiska armén. Blankspot sammanfattar här utvecklingen under helgen.

I onsdags i förra veckan meddelade Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed att han hade utfärdat en order om ett militärt angrepp mot Tigrayregionens styrande parti TPFL (Tigray People’s Liberation Front).

Detta efter att TPFL-styrkor enligt honom ska ha attackerat regeringens militärbaser i området och försökt stjäla vapen.

Sedan dess har omvärlden försökt att medla samtidigt som konflikten trappats upp något Blankspot rapporterat om i flera artiklar.

Mitt under brinnande krig valde också premiärminister Abiy Ahmed att sparka överbefälhavaren, utrikesministern och chefen för säkerhetstjänsten.

Under helgen har den nya överbefälhavaren Birhanu berättat för en av landets statliga tidningar att armén intagit flera städer på gränsen mot Eritrea, bland annat Dansha och Shire. Men som mycket annat är det rapporter som varit omöjliga verifiera. 

Tigray är en region i norra Etiopien. Den var tidigare känd som Region 1. Befolkningen uppgick till 4 314 456 invånare vid folkräkningen 2007. Foto: Wikimedia Commons /Rod Waddington.

Enligt en rapport från FN riskerar nio miljoner människor att tvingas fly om konflikten eskalerar. Världsorganisationen varnade också för att om undantagtillståndet och blockaden ligger kvar kommer det snart att uppstå brist på mat och andra förnödenheter för regionens flyktingar och invånare i behov av matbistånd. 

Luftangreppen i Tigray i Etiopien kommer att fortsätta meddelade också premiärminister Abiy Ahmed under helgen. 

Han uppmanade också civila i området att hålla sig borta från striderna.

I ett uttalande från Läkare Utan Gränser medelar man att sex personer dött och 60 skadats vid en by längs med gränsen till Tigray. Enligt andra vittnesuppgifter kan man se ambulanser köra soldater till sjukhus i den angränsande amhararegionen där ett hundratal soldater ska ha behandlats för skottskador. 

– Vi har haft 98 patienter, alla från den federala armén sa en doktor i staden Sanja till nyhetsbyrån AP mot löfte om anonymitet. 

Enligt Abiy Ahmed har TPLF förberett sig på krig med den federala regeringen sedan 2018. Gruppen har enligt den federala regeringen både tränat miliser och köpt in stora mängder vapen och ammunition. 

Under helgen har också premiärministern, som både är fredspristagare och som har studerat just freds- och konfliktvetenskap, lagt fram vad han ser som argument för legaliteten i angreppet mot TPLF.

I flera tweets tillbakavisar han analyserna att angreppet mot TPLF skulla kasta ner regionen i kaos. Istället menar han att det är precis tvärtom – utan att regeringen upprätthåller landets konstitution blir det kaos.

Grupper som TPLF ska inte ha straffrihet eller immunitet, skriver Abiy Ahmed. 

Han argumenterar också för att detta kommer att vara en kort och snabb militär operation som snart är över. 

Tigray People’s Liberation Front (TPLF) har å sin sida under helgen uppmanat till dialog och i ett brev till den Afrikanska Unionen skrivit att “politiska problem inte kan lösas med militära medel”.

I samma brev kallar man dock också Abiy Ahmed för krigshetsande diktator. Ett av problemen inför eventuella kommande samtal är också att ingen av parterna erkänner den andres legitimitet.

TPLF dominerade det politiska livet i Etiopien under perioden 1991 till 2018 innan Abiy Ahmed kom till makten efter en längre tids protester mot det auktoritära styret. Sedan dess har konflikterna varit många mellan de båda parterna.

Droppen som fick bägaren att rinna över var när partiet höll egna regionalval i september. Val som regeringen sedan dess olagligförklarat. Nu har också det etiopiska parlamentet röstat för att ersätta den politiska ledningen i regionen med ett nytt övergångsstyre, vars uppgifter ska vara att hålla ett nytt val och implementera regeringens politik i regionen. Beslutet togs med stöd av lagar som ger den federala staten rätt att intervenera i regioner som “brutit mot konstitutionen och hotat det konstitutionella systemet”.

Rapporter har också kommit från huvudstaden om hur personer med en etnisk bakgrund i Tigrayregionen uppmanats att “inte komma till jobbet”. Även detta adresserade Abiy Ahmed i en serie tweets där han uppmanade alla etiopier att undvika diskriminering mot tigreanerna som enbart utgör sex procent av landets befolkning på 110 miljoner invånare: ”Jag vill upprepa att ingen broder eller syster från Tigray ska falla offer för illegala attacker baserade på etnicitet, det ansvaret vilar på alla etiopiers axlar”. 

Med anledning av säkerhetsläget avråder svenska utrikesdepartementet (UD) sedan den 6 november från alla resor till Tigrayregionen samt Amhararegionen norr om Gondar. 

Utrikesminister Ann Linde säger till Sveriges Radio att man verkar för en fredlig lösning och är beredda att sätta in humanitärt bistånd.

– Det som sker nu i Tigrayprovinsen är väldigt oroväckande. Vår ambassad arbetar nu och följer utvecklingen, vi jobbar tillsammans med Afrikanska unionen, och framförallt handlar det om att försöka få alla inblandade att avstå från våld. Därför att det riskerar ju helt enkelt att destabilisera Etiopien och hela regionen, säger Ann Linde.

Ann Linde. Foto: Utrikesdepartementet.

Hon säger också till Sveriges radio att Sverige kan bidra med viktiga insatser i Etiopien, då man redan har en stor närvaro i landet genom det demokrati- och utvecklingsarbete som Sverige bedriver där sedan flera år.

– Vi har beredskap att komma in med alla möjliga insatser, att stötta civilsamhället, stötta den ekonomiska utvecklingen eller om det bli humanitär kris.

Foto: Arkivbild från 2006.

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.