Blankspots chefredaktör Martin Schibbye punktar här upp vad han läst och gjort under veckan och vad som händer bakom kulisserna hos Blankspot.
Av Martin Schibbye 28 mars, 2019
Jag har varit i en skrivbubbla under veckan och jobbat med detaljer i ett kommande reportage från Ronneby som bara växer och växer. En historia som föll ut under researchen kring obevakade historier i Blekinge som snart är redo att publiceras.
Annars var resan till Blekinge den första av flera för att besöka de platser i landskapet som Selma Lagerlöf skrev om. Tillsammans med praktikanten Marie hyrde jag en kanot och paddlade längs med Ronneby å som har en central roll i kapitlet. Och formeln för reportageserien “Verkliga Sverige” att tiden gånger platsen är lika med historien fortsätter att leverera. Kollegan Brit Stakston har parallellt jobbat på med kulturanalyser genom att spendera tid i framför allt Bräkne-Hoby.
Utrikes så jobbar vi på med planerna inför den “årliga” reportageresan till Afghanistan med både insamling för att hitta resurser och med research.
Samtidigt skriver jag på med de sista kapitlen i boken om Eritrea och Dawit Isaak.
Vi har med glädje noterat att flera precis som vi börjar publicera reportage och artiklar med CC-BY licens och Blankspot har i veckan publicerat en del av Emanuel Karlstens rapportering från EU-parlamentet inför omröstningen av upphovsrättsdirektivet.
Vi har med stor igenkänning följt den insamling och de reflektioner han gjort om hur det är att vara en crowdfundad medieaktör. Allt ifrån krav på transparens, skillnad mellan journalistik och aktivism, creative commons licensiering samt hur det är få intervjuer när man är en mer okänd spelare.
Vad gäller läsning, kan jag denna vecka tipsa om OCCRP:s genomgång av hur Gambias Jammeh stal miljoner från landet innan han tvingades bort, vilket vi rapporterade om när det begav sig.
Samtidigt publiceras det många kloka analyser om utvecklingen i Etiopien, missa inte The Economist genomgång av den uppblommande pressfriheten i Etiopien och dess utmaningar. Mycket skrivs också om de etniska utmaningarna i landet, här en av de skarpare texterna på det ämnet i New York Times: “The Trouble With Ethiopia’s Ethnic Federalism“. Texterna har också diskuterats i vår Facebook-grupp för bevakningen av Afrikas horn “Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.
I fjol var jag i Botswana och berättade i ett avsnitt av Presspodden om mitt tänkta reportage om “Pangolinen” som fortfarande står på att-göra-listan, men det gjorde att jag inte kunde slita mig från denna genomgång av rasism och ekonomi bakom safariindustrins kulisser, publicerad i New York Review of Books.
Två nya journalistikpoddar som jag lyssnat på i veckan är dels Afrikapodden av de finlandssvenska journalisterna Hanna Nordenswan och Liselott Lindström samt Asienpodden av utrikesjournalisterna Axel Kronholm och Vilhelm Stokstad. Missa inte dem.
En text som jag hittat i dagarna och mailat till vänner och kollegor för inspiration är en om olika tekniker och metoder för att “komplicera narrativet” när man skriver, vars ambition jag verkar uppskattar. Läs den: “22 Questions that ‘Complicate the Narrative”
Ses i flödena! Eller i nästa veckobrev.
Trevlig helg, så småningom.
Av Martin Schibbye
Hjälp oss göra mer journalistik!
Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.
Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.