Nyheter om

Gymnasielagen får tillämpas

Den nya gymnasielagen som trädde i kraft den 1 juli 2018 får nu grönt ljus av Migrationsöverdomstolen.

I ett pressmeddelande skriver domstolen att  ”stadgad ordning” inte har åsidosatts.“Jag är ofattbart lycklig över nyheten att gymnasielagen kan tillämpas. Vilken lättnad för alla oroliga utsatta unga som levt i ovisshet så länge. Äntligen!” skriver Miljöpartiets Maria Ferm på Facebook.

Lagen som innebär en ny möjlighet till uppehållstillstånd för gymnasiestudier kritiserades av lagrådet som skrev att ”gränsen har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas”.

Men nu skriver Migrationsöverdomstolen att regeringens beredning av lagen inte varit bristfällig och inte heller att det sänkta beviskravet gällande identitet (många av de berörda saknar id-handlingar) strider mot aktuella EU-regler.

Enligt Migrationsverket har de sedan den 1 juli fått in 9 650 ansökningar varav 1 159 ärenden har avgjorts. Antalet ärenden som nu är aktuella för prövning är 8 453.

**

Blankspot har sedan 2016 bevakat utvisningarna. I boken “Utvisad” har vi samlat en del av reportagen. Vi visar också hur journalistik kan skapas och berikas genom att jobba medskapande. Beställ ditt eget exemplar! 

Hjälp oss skriva mer om Migration!

Blankspots journalistik göms inte bakom en betalvägg. Stöd det fortsatta arbetet med att bevaka Migration genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli prenumerant.