Blankspot om

Grabben i cellen bredvid

Poeten Caalaa satt i cellen bredvid Martin Schibbye och Johan Persson på polisstationen i Addis Abeba. Han torterades dagligen.När Martin blev fri trodde han aldrig att han skulle se Caalaa igen, men i december 2012 får han en vänförfrågan på Facebook från ett flyktingläger i Sudan. Caalaa har flytt och kommer snart till Sverige. Och […]

Poeten Caalaa satt i cellen bredvid Martin Schibbye och Johan Persson på polisstationen i Addis Abeba. Han torterades dagligen.När Martin blev fri trodde han aldrig att han skulle se Caalaa igen, men i december 2012 får han en vänförfrågan på Facebook från ett flyktingläger i Sudan. Caalaa har flytt och kommer snart till Sverige. Och här möts han av nya utmaningar.Veckans P1 Dokumentär, Grabben i cellen bredvid, är gjord av Martin Schibbye och finns att lyssna på nu: http://t.sr.se/1Q20bpY

Posted by P1 Dokumentär on den 5 november 2015

 

I dag publiceras en radiodokumentär hos Sveriges Radio som jag gjort med namnet: Grabben i cellen bredvid.

Under min tid i en cell på polisstationen i Addis Abbeba kunde jag se hur fångar togs upp på rastgården från de underjordiska cellerna. Jag minns särskilt en ung kille i min egen ålder som höll sig om magen. Anklarna var röda och uppskrapade.

Jag minns hur han hasade sig fram, och kisade mot det starka ljuset, när han passerade min cell på väg mot förhörslokalerna. Djungeltrumman sa att han var poet och att han var där för sina dikter.

När vi blev fria trodde jag aldrig att jag skulle se honom igen.

Men, oj, vad fel jag hade. I december 2012 fick jag en vänförfrågan på Facebook från ett flyktingläger i Sudan.

Det var poeten Caalaa som hade flytt.

Vi höll kontakten via Facebook – men det såg mörkt ut. Rädslan och situationen i lägret höll på att göra honom galen.

Så plötsligt så skrev han en dag i Facebookchatten: ”I am coming to Sweden”.

Han hade blivit antagen som kvotflykting och skulle gå en kurs i Migrationsverkets regi för att därefter flygas till Sverige och Färila i Hälsingland.

När han landade på Arlanda mötte jag upp honom och har sedan dess följt hans liv som kvotflykting i Färila.

När jag började arbeta med dokumentären tänkte jag att den skulle handla om hans flykt: Biljakter, smygande över gränser och adrenalinstinna sekunder. Men jag insåg snabbt att ensamheten i Färila. Mil från en större stad. Inbäddad av skog. Att det var där Chaalas verkliga utmaning utspelade sig.

Det blev en berättelse om ensamhet och om kampen hos en människa att hitta sig själv igen. Att gå från att vara kvotflykting till att bli poet.

Lyssna gärna.

P1-dokumentären ”Grabben i cellen bredvid” sänds söndag 8 november kl. 15.03 i P1, på sverigesradio.se och i appen Sveriges Radio Play.