Blankspot om

Gott nytt år alla Blankspottare – hela listan med årets mest lästa artiklar

Mycket har varit annorlunda detta pandemi-år. På tröskeln till 2021 så vill jag tacka alla er som läser oss.

Det är ett speciellt år vi lämnar bakom oss men jag är stolt över att hur vi anpassade oss till den nya situationen och började bevaka pandemins vita fläckar genom att analysera de auktoritära konsekvenser smittan för med sig med inställda val och inskränkta medborgerliga fri- och rättigheter. 

Ett arbete som under våren kommer att sammanfattas och presenteras på olika sätt.

I vårt arbete har ni läsare varit oumbärliga med era tips, idéer, egna texter och feedback. Vi har också sett att flera av våra mest texter under året är just de där vi utforskat ämnen, länder och frågor som ligger bortom det mediala sökarljuset. 

Mycket har varit annorlunda detta pandemi-år. Vi har tagit fram analyser och journalistik inom helt nya områden. Berättelser där vi gått vår egen väg och blottat det som ingen av oss kunnat Googla fram. Annat har varit sig likt som ert intresse för våra analyser och journalistik.

Den överlägset mest lästa artikeln under året har varit Göran Engströms reportage ”Jakten på den försvunna Fatwan”. En utvisningshotad barnfamiljs berättelse om överhängande dödshot blev till en märklig härva av osanningar som ledde oss hela vägen till den afghanska regeringen.

Under årets sista veckor plockade vi också upp vår granskning av utvisningarna och var som enda media på plats utanför förvaret under den planerade utvisningen i december.

På andra plats kommer vår uppföljande bevakning av Julias död på Tarkett-fabriken i Ronneby: ”Julia gick till jobbet men kom aldrig hem”.  En historia som vi följt sedan 2018 och som vi igår kunde rapportera resulterat i att företaget ska betala mångmiljonböter till Arbetsmiljöverket. Men familjen är besviken – de ville se en rättegång och därigenom få upprättelse.

På tredje plats kommer en text som är väldigt ”blankspottig” – att ta ett ämne som alla pratar om och se på det från en annan infallsvinkel. En namninsamling ville stoppa sändningen av Jenny Strömstedts intervju med Paolo Roberto. Men är det inte just förövarna vi behöver höra och ställa till svars, frågade jag mig i en krönika.

Händelsen gav vid sidan av frågan om sexköp en dyster inblick i opinionsbildning och den nya medielogiken. Och återigen blev det bekymrande tydligt att så många inte förstår vad journalistik är. 

Det skrev mediestrategen Brit Stakston i en analys som blev den fjärde mest lästa texten. Det är samtidigt symptomatiskt för vår tid att våra tre texter i frågan blev några av våra mest lästa.

På en femteplats kommer mitt reportage som jag gjorde för den engelska sajten The Investigative Journal om hur Sverige hanterade pandemin ”Är det vi eller alla andra som experimenterar” och Brit Staktsons första längre text om Corona när hon den 12 mars bestämt sig för att resa till sin mamma i Wien. ”Vi kommer nu behöva ta en mängd beslut om helt nya situationer i vår vardag. Det kommer att krävas såväl ”social disciplin” som en stor dos medmänsklighet” skrev hon.

Inför resan och på vägen hem med det sista planet från Österrike skrev hon en om hur samhällets verkliga blodomlopp visar sig och kunde se intressanta skillnader mellan de båda ländernas första strategival. 

Under året fortsatte hon analysera pandemin ur kultur- och demokratiperspektiv. 

Vi har under året rapporterat mycket om den dramatiska utvecklingen på Afrikas Horn och den mest lästa texten därifrån är nyheten om att den norska professorn Kjetil Tronvoll kvarhölls på flygplatsen i Addis Abeba efter sina fältstudier i Tigray. Ett förebud om det kommande kriget kan tänkas. 

Frågan alla nu ställer sig är om nobelprisvinnaren Abiy Ahmed kommer att kunna upprätthålla balansen mellan nationell säkerhet och medborgerliga fri- och rättigheter. Eller om de fängslanden av journalister vi sett i höst är tecken på en ny-gammal syn på fria medier. 

Under den på listan återfinns sommarens scoop då Leif Öbrink för Blankspot kunde berätta att: ”Dawit lever”. 

Det var inte första gången som Leif Öbrink får ett livstecken från Dawit Isaak.  Men senast var för 15 år sedan. Några år efter fängslandet fick Leif Öbrink skickat till sig en handskriven lapp från den fängslade svenske journalisten. I brevet skrev han att han var instängd ”som i en flaska” och bad om hjälp att komma ut.

Brevet kom till Sverige 2005. När Dawit Isaak var ute i frihet  i november samma år kunde han bekräfta att brevet var hans. Men efter det sista telefonsamtalet söndagen den 20 november 2005 fängslades han igen. 

Sedan dess har Leif inte hört ifrån Dawit Isaak. 

På tionde har vi en artikel som är ständigt aktuell – vår första och (kanske) sista musikhistoriska granskning in – ”Myten om briggen Blue Birds förlisning”.

För 147 år sedan, julafton 1872 förliste briggen Blue Bird utanför Smögen. Med nedisad rigg, dömd att bli vrak, krossades fartyget mot den rödfärgade bohuslänska graniten. En tragedi som genom Evert Taubes ballad sitter djupt i många av oss. Men är historien sann? Det försökte vi besvara i den texten.

Inget av detta hade varit möjligt utan ert stöd. Så sträck på er. 

Trots svåra omständigheter har vi fortsatt att belysa mörka hörn och vita fläckar här hemma och runt om i världen. Vi har varje vecka under vinter, vår, sommar och höst fått ut ett nyhetsbrev varje vecka med händelser i Sverige och världen som vi tycker bör uppmärksammas.

Du kan lita på att vi även nästa år kommer att söka efter berättelser som måste höras. Efter fem år som medium har vi hittat formerna.

Jag har redan en föraning om vad som i alla fall kommer att bli en av nästa års mest lästa texter och är glad att just du är med på den här resan.

Tack för allt och ett Gott nytt År önskar alla vi på Blankspot.

Martin Schibbye,

Chefredaktör.

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.