Nyheter om

Gatuförsäljare i Kabul: “Ingen vill köpa pennor längre”

Flickor i Kabul får inte längre gå i skolan efter att talibanerna tog över. I veckan har vår anonyma journalist NN i Kabul intervjuat en nioårig flicka som arbetar som pennförsäljare för att försörja hela sin familj. 

I Blankspots serie med röster från Afghanistan om vad som hände efter den 15 augusti när talibanerna tog över har turen nu kommit till ett vittnesmål från ett barn. 

Zahra är nio år och försörjer sin familj om fyra personer. När hon var fyra år började hon sälja pennor på gatan, men den senaste tidens händelser i Afghanistan har påverkat henne. 

– Eftersom kvinnorna i Kabul inte går i skolan längre finns det inget intresse av att köpa pennor, säger Zahra. 

Under den presidentstyrda tiden i landet tjänade hon ungefär 150 AFN per dag, men nu ligger hennes dagliga inkomst på en tredjedel av vad det brukade vara. Lägenheten de hyr är kall och maten räcker inte till.

Dessutom lider Zahras mamma av mental ohälsa som hon just nu inte kan få någon terapi för. 

När Zahra bara var ett år gammal dog hennes far. 

– Jag kommer inte ihåg honom, men mamma har sagt att han var väldigt vänlig och älskade sina barn. Jag vet bara att han dog för att han var sjuk och efter det började en mörk och svår tid för oss, säger Zahra med tårarna rinnande ner för kinderna. 

Zahra drömmer om att bli läkare eller ingenjör, men eftersom hon måste försörja sin familj kan hon inte gå i skolan. Hon berättar att hon avundas andra barn när hon ser dem gå till skolan, att de är lyckligt lottade som har fäder så de får chansen att utbilda sig.

– Det finns inget liv utan pappa, det var mitt öde att bli faderlös. Men jag älskar min mamma och vill att hon lever ett långt liv. Alla borde inse värdet i att ha föräldrar. 

Vittnesmålet ovan är berättat för NN som är en 26-årig journalist som sedan ett antal veckor rapporterar anonymt från Kabul för Blankspot. Varje vecka finns hennes intervjuer med människor på plats om hur livet påverkats i huvudstaden.

Stöd oss så kan vi fortsätta att publicera reportage. Du kan också skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.