Nyheter om , , , ,

Gambias nya president vädjar till arméns lojalitet

Adama Barrow har svurits in som Gambias nya president. Nationalsången spelades och den nytillträdde presidenten, klädd i vitt, reste sin högra hand och svor presidenteden. – Vänner, jag står framför er ödmjukt på denna historiska dag. Detta är en dag ingen någonsin kommer att glömma. Det är första gången sedan självständigheten som vi byter regering. Men […]

Adama Barrow har svurits in som Gambias nya president. Nationalsången spelades och den nytillträdde presidenten, klädd i vitt, reste sin högra hand och svor presidenteden.

– Vänner, jag står framför er ödmjukt på denna historiska dag. Detta är en dag ingen någonsin kommer att glömma. Det är första gången sedan självständigheten som vi byter regering.

Men ceremonin skedde inte i landets huvudstad Banjul utan i grannlandet Senegal. Yahya Jammeh som förlorade valet i december och har suttit på posten i 22 år har vägrat att erkänna maktskiftet.

Adama Barrow inledde med att tacka de demokratiska nationer och organisationer som gjort ceremonin möjlig. Men riktade skarp kritik mot sin motståndare i valet.

– Valets förlorare har inte fullgjort sina plikter, istället har man deklarerat undantagstillstånd, i strid med vårt lands konstitution och folkets vilja.

Han uppmanade sedan speciellt EU, FN och ECOWAS att stödja hans presidentskap.

– Detta är en seger för vår nation, vår flagga kommer nu att vaja där uppe bland de andra demokratiernas. Vår framtid tillhör folket och detta är första stegen på ett fredligt maktskifte. Detta val har inga förlorare, bara vinnare.

I sitt tal sträckte han även ut en hand till alla som inte röstat på honom.

– Jag är allas president och jag vill bygga ett Gambia, där vad du kan, är viktigare än vem du känner.

Avslutningsvis vände han sig till landets väpnade styrkor.

– Jag uppmanar landets arme att vara lojala med konstitutionen och svära sin trohet till mig som överbefälhavare omedelbart. Jag vill att armen stannar i sina regementen, de som blir påkomna med vapen utanför regementena kommer att behandlas som rebeller.

Ikväll kommer även FN:s säkerhetsråd att hålla ett extrainsatt möte för att rösta om en resolution kring den politiska krisen i Gambia.

Den västafrikanska samarbetsorganisationen ECOWAS har lagt fram ett förslag som föreslår att man installerar den valda presidenten Adama Barrow med alla medel.

Utrikesminister Margot Wallström (S) säger till TT att ”det gambiska folkets vilja måste respekteras och berättar att Sverige, som ordförande i FN:s säkerhetsråd, arbetar intensivt för en fredlig maktöverföring i Gambia genom att öka trycket på president Jammeh att ”respektera valresultatet och överlåta makten i enlighet med konstitutionen”.

 

**

Denna nyhetsartikel skrevs från Stockholm. Blankspot har ett team på plats som du kan följa via facebookgruppen Uppdrag Gambia. Läs deras artiklar från gränsen här:

Läs: Flyktingström från Gambia

Relaterat: Blankspots utsända nekas inresa i Gambia. 

Hjälp oss skriva mer om Demokrati!

Med journalistiken som verktyg driver Blankspot en pågående satsning på att berätta om demokratirörelser runt om i världen.

Vad finns det att lära av demokratiaktivisternas arbete i Etiopien och på andra platser på kontinenten? Är det twitter eller kopieringsapparaten som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.

Stöd det fortsatta arbetet med att skapa artiklar, reportage och filmer om detta genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.