Med digitaliseringen växer nya beteendemönster och förväntningar fram när det gäller hur man kan engagera sig i samhällsfrågor. När ungas tankar om demokratins framtid diskuterades i Riksdagen deltog också Brit Stakston och professor Sören Holmberg. Se diskussionen i efterhand.
Av Brit Stakston 15 mars, 2020
Kommer en app i mobilen ersätta papperslappar och kuvert i kommande demokratiska val? Hur kan utvecklingen med e-demokrati och digitala medier se ut? Har vi en dystopi eller utopi framför oss för den representativa demokratin?
Det var några av frågorna som diskuterades i årets upplaga av Ungdomens riksdag där gymnasieelever lade fram flera förslag för demokratins framtid. Tre av eleverna som deltog delade med sig av sina ideér i ett seminarium som ingår i riksdagens demokratijubileum. Idéerna innebär ofta digitala utvecklingar av omröstningar och information.
Tillsammans med experterna Brit Stakston och Sören Holmberg diskuterades olika scenarion den 11 mars i Riksdagsbiblioteket.
Medverkande:
Sören Holmberg, professor emeritus i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Hans forskning gäller opinionsbildning, väljarbeteende, representativ demokrati och kvaliteten i politiska styrsystem.
Brit Stakston, digital mediestrateg och författare. Brit har en gedigen kunskap om digitalisering, sociala medier och medievanor som grund för analyser om framtidens demokrati och samhällsengagemang.
Johanna Petrovic, elev på Europaskolan i Strängnäs. Johanna föreslår en riksdagsapp där man bland annat ska kunna rösta i kommunala, landstings-, riksdags- och EU-val.
Felicia Prucha och Oscar Ell-Faith, elever på Anna Whitlocks gymnasium i Stockholm. Felicia och Oscar förespråkar röstplikt som ett sätt att öka valdeltagandet.
Moderator var Richard Wahlström, projektkoordinator för Model European Parliament (MEP) i Stockholm 2020 och styrelseledamot i Sveriges Elevkårer. Richard har sin bakgrund i elevrörelsen och arbetar idag på Stiftelsen Viktor Rydbergs skolor.
Av Brit Stakston
Hjälp oss skriva mer om Demokrati!
Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.
Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.
Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.