
Analys om Blankspot, Medier, Medieutveckling
Från frihandelsavtal, fredsförhandlingar till sanktioner och navelskådande hausse kring svensk ny högersajt
Brit Stakston summerar veckans utblickar hos Blankspot och ger sin syn på den överhajpade Bulletin.
Av Brit Stakston 26 mars, 2021
I veckan som gått kraschade till slut sajten Bulletin under ett 16 minuter långt obegripligt inslag i Sveriges Radio Studio Ett.
Mitt i allt kaos runt sajten och den platå av mediekritik som är grundarnas utgångspunkt är det intressant att reflektera över att Bulletinsatsningen samtidigt påminner oss om journalistikens värde. I en analys av vad sajtens uppgång och fall skriver jag om att det är djupt sorgligt att mediebranschen är så helt ointressad av att analysera eller följa det faktum att under samma period som alla diskuterar Bulletin anslöt sig ytterligare ett stor mängd nya medier till det medieetiska systemet och får numera statligt mediestöd vilket ger dem ökad legitimitet och en tydlig plats på den svenska mediekartan.
Huruvida de ens följer svenska traditioner för publicistik eller hur de arbetar med redaktionell integritet finns det absolut inget intresse av att granska.
Det säger något sorgligt om vår samtid att det slagfält som den redaktionella integritetens framtid ska avgöras på är vad som sker på en helt nystartad sajt som knappt lämnat idéstadiet istället för att lyfta blicken och se vad som pågår runt dem.
I övrigt har vi under veckan lagt våra blickar på att analysera konsekvenserna av det afrikanska frihandelsavtalet AfCFTA som invigdes den första januari 2021. Drömmen om ett fungerande frihandelsområde är ännu långt bort menar Jörgen Levin senior forskare på Nordiska Afrikainstitutet i Uppsala i en längre intervju med Blankspot.
I vår löpande bevakning av kommande val fick ett av de valen en oväntad utgång när presidentkandidaten i Kongo-Brazzaville dog på valdagen. Guy Brice Parfait Kolélas som var den främsta motkandidaten till den nuvarande presidenten Denis Sassou-Nguesso dog i sviterna av Covid-19 så hur kommer det att påverka valresultatet?
Vi beskriver också varför den hundraåriga gränskonflikten mellan Sudan och Etiopien blossat upp igen. Bakgrunden är att det i skuggan av konflikten i Tigray-regionen har väckts en gammal gränsdispyt till liv mellan Etiopien och Sudan. Dispyten gäller äganderätten till området Al-Fashaga som gränsar till de båda länderna.
I veckan har också EU infört riktade sanktioner mot militärer och politiker i Eritrea som tillbakavisar anklagelserna om delaktighet i människorättsbrott och övergrepp i norra Etiopien.
Ett vittnesmål om vad som pågår i regionen kommer från hjälporganisationen Läkare utan gränser vars personal blev vittnen till att soldater avrättade minst fyra män i Tigrayregion.
Blankspot har tidigare berättat om gruppen med unga kvinnor som flydde till Afghanistan för att inte giftas bort i Iran. Nu får vi veta mer i ett brev från dem där det också tackar alla som stöttat dem för att få igång den skönhetssalong de drömt om.
De senaste sex månaderna har Afghanistan blivit 300 kvinnliga journalister fattigare enligt en ny rapport. Bland annat på grund av det ökade våldet mot journalister i samband med de pågående fredsförhandlingarna. Riktade hot och beställda mord har det senaste halvåret tvingat många av Afghanistans journalister på flykt.
I veckan dagbok från Kabul skriver utvisade Mohammad om en helikopterkrasch som han menar visar på regeringens dubbla måttstockar.
Tack för att du är med på vår resa och dela gärna om något intresserat dig särskilt i veckans utblickar. Ju mer läsare desto fler perspektiv på världen kan vi ge.
Tipsa gärna andra om vårt kostnadsfria nyhetsbrev som ett första sätt att lära känna Blankspot.
Och om du vill prenumerera så kan du göra det här!
Av Brit Stakston
Hjälp oss göra mer journalistik!
Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.
Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.