
Den 10 april avsattes Pakistans premiärminister Imran Khan efter en misstroendeomröstning i parlamentet. Hans efterträdare blir oppositionsledaren Shehbaz Sharif som nu har fått i uppgift att bilda en ny regering.
Av Linnea Bergqvist 18 april, 2022
I samband med att en misstroendeomröstning genomfördes i Pakistans parlament under föregående vecka avsattes landets premiärminister Imran Khan – knappt ett år innan hans mandatperiod skulle ta slut.
Dagen därpå utsågs oppositionsledaren Shehbaz Sharif, ledaren för mittenpartiet “Pakistans muslimska förbund – N” (PML-N), till Khans efterträdare.
Hans första uppgift kommer att bli att bilda en koalitionsregering som ska regera fram till valet nästa år.
Sedan Pakistan blev självständigt år 1947 har ingen premiärminister fullbordat sin mandatperiod men Imran Khan är den första som tvingas avgå till följd av en misstroendeomröstning.
Bakgrunden till beslutet var anklagelser som påvisade att han hade misskött landets utrikespolitik och ekonomi, något som har resulterat i att hans stöd har minskat.
Hans starka relation med militären har även försämrats medan han parallelt har fått kritik från sina allierade som anklagar honom för att inte vara samarbetsvillig.
I sin tur har många partimedlemmar valt att lämna hans parti “Pakistan Tehreek-e-Insaaf” (PTI) vilket har resulterat att oppositionen har växt sig starkare.
Den ökade misstron mot Khan ledde därför till att tre partier valde att väcka misstroendevotum mot honom i mitten av mars. När omröstningen slutligen skulle genomföras upplöste premiärministern parlamentet och utlyste ett nyval, vilket ansågs vara hans sista försök att kvarhålla makten.

Bild: Imran Khan
I sin tur krävde oppositionen att landets högsta domstolen skulle revidera premiärministerns beslut och den 7 april meddelande domstolen att de inte fann någon rättslig grund till Khans val att upplösa parlamentet. De återinsatte därför parlamentet och hävde beslutet om att genomföra ett nyval.
Det här innebar att omröstningen slutligen kunde genomföras och den 10 april meddelande parlamentets talesman Sardar Ayaz Sadiq utslaget.
– 174 lagstiftare (mer än majoriteten) har röstat för motionen att avsätta premiärminister, vilket betyder att misstroendeomröstningen har godkänts, deklarerade han.
Imran Khan kom till makten år 2018 men har varit ett välkänt namn sedan 1970-talet till följd av hans lyckade karriär som cricketspelare.
Under 1990-talet bildade han PTI som under 2010-talet fick ett stort uppsving till följd av att Khan blev känd som en stark oppositionell figur.
Han anordnade bland annat en demonstration år 2014 i ett försök att få den dåvarande premiärminister Nawaz Sharif att avgå, och fyra år senare utropades han till landets nya premiärminister.
När han tillträdde var därför förhoppningarna stora då han i flera år hade gett löften om att få bukt på den dåliga ekonomin och de många andra problem som plågade landet.
Men ingen förändring tycktes ske.
Landets inflation fortsatte att öka kraftigt medan kostnaderna för mat och bränsle sköt i höjden, och premiärministerns nära band med militären blev även ifrågasatt då allt fler fick intrycket att makten inte längre låg hos regeringen.
Samtidigt utförde talibaninspirerade rörelser våldsamma dåd mot civilbefolkningen vilket ledde till att regeringen försökte nå en överenskommelse i ett försök att få stopp på våldet.
Den tidigare premiärminister blev även känd för sin anti-amerikanska retorik då han ofta anklagade USA för situationen i Afghanistan, och för att försöka kontrollera politiken i Pakistan.
Han har bland annat beskyllt USA för att ha konspirerat mot honom och sagt att det var de som låg bakom misstroendeomröstningen som ledde till att han avsattes.
I sin tur utfärdade det amerikanska utrikesdepartementet ett uttalande i vilket de sa att det saknades sanning i premiärministerns påståenden.
“Vi följer noga utvecklingen i Pakistan, och vi respekterar och stödjer Pakistans konstitutionella process och rättsstatsprincipen. Men när det kommer till dessa anklagelser finns det ingen sanning i dem” avslutades meddelandet.
Khan har även upprätthållit en nära relationer med Kina samtidigt som han har vägrade att fördöma Rysslands invasion av Ukraina, något som utlöste förnyade uppmaningar från oppositionen om att han skulle avsättas.

Bild: Shehbaz Sharif
I efterdyningarna av den politiska kris som har pågått har förhoppningarna på Shehbaz Sharif därför ökat, en man vars ledarstil skiljer sig markant mot Khans enligt analytikern Fahd Husain.
Medan den förre premiärministern var välkänd för sin karisma och storslagna löften säger Husain att Sharif har en mer lågmäld profil, som kretsar kring “mindre prat och mer verkstad”.
– Sharif är van vid att kavla upp ärmarna och smutsa ner sina händer för att få jobbet gjort. Vad vi kan förvänta oss är en arbetsnarkoman som kommer att vara besatt av att prestera, leda och genomföra sina mål, säger Husain till The Guardien.
För den nya premiärministern väntas ett flertal svåra uppgifter, såsom att få bukt på landets ekonomi och den omfattande statsskulden. Det finns även antydningar att Khan inte kommer att acceptera sin avgång vilket kan skapa ytterligare spänning mellan männen.
Den förre premiärminister har bland annat organiserat ett flertal massmöten under veckan där han har sagt att beslutet att ta bort honom från positionen som premiärminister var fel och att det var något som skedde till följd av påverkningar från väst.
Det finns även antydningar att hans parti PTI inte kommer att acceptera sitt minskade inflytande, något som yttrade sig i veckan när chefsministern för den pakistanska provinsen Punjab skulle väljas ut.
Inför omröstningen stod det mellan två kandidater, Pervaiz Elahi från partiet PML-Q och Hamza Shahbaz från PML-N.
Elahi stöttades även av Khans parti PTI medan Shahbaz ansågs ha en god chans till följd av hans partis inflytande i provinsen. Han är även son till Shehbaz Sharif som själv har varit chefsminister för provinsen vid tre tillfällen.
Men när omröstningen väl skulle genomföras gick tre PTI-medlemmar till attack mot församligens vice talman Dost Mohammad Mazari.
Anledningen var att PTI och PML-Q hade valt att bojkotta omröstningen (till följd av att Khan avsattes) och ansåg därför att den inte kunde genomföras på ett rättvist sätt.
Att Mazari ändå tillät den att ske ledde därför till att ett flertal partimedlemmar gick till attack mot honom medan andra skrek “lotas”, vilket betyder att en person har ändrat vem de är lojala till. Det här syftade till att PTI utsåg Mazari som kandidat inför valet av vice talesmans år 2018, en position som han även fick.
Hela händelsen fångades på film och situationen kunde inte lugnas ner förrän ordningsvakter lyckades föra Mazari ut från rummet. Trots det kunde omröstningen slutligen fullbordas, och Shahbaz utsågs till församlingens nya chefsminister.
Samtidigt kritiserade ett flertal ledamöter och Shabaz Sharif själv händelse.
De lyfte faktumet att det här var ett direkt bevis på hur bräcklig demokratin är i Pakistan, och vilken påverkan Imran Khan har haft på landets politik.
Toppbild: Den tidigare premiärministern Imran Khan och oppositionsledaren och Pakistans nya premiärminister Shehbaz Sharif.
Av Linnea Bergqvist
Hjälp oss skriva mer om Demokrati!
Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.
Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.
Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.