Blankspot om

"Era artiklar kan ha spelat in" – Kahns juridiska ombud om varför han fick stanna

Vad hände egentligen igår med Wares Kahn? Först skulle han utvisas till Afghanistan och sedan kunde vi berätta att han var kvar på förvaret i Märsta? Blankspot ringer upp hans juridiska ombud Lotta Lagnander. – Jag har inget riktigt svar på den frågan. Vi lämnade in ett verkställighetshinder i god tid innan ett beslut togs om […]

Vad hände egentligen igår med Wares Kahn? Först skulle han utvisas till Afghanistan och sedan kunde vi berätta att han var kvar på förvaret i Märsta? Blankspot ringer upp hans juridiska ombud Lotta Lagnander.

– Jag har inget riktigt svar på den frågan. Vi lämnade in ett verkställighetshinder i god tid innan ett beslut togs om datum för utvisning. Det avvisades. Så vad vi gjorde då var att vi slängde in en överklagan under helgen och om den är inget beslut taget vad jag förstått. Din artikel kan ha spelat in, att han bedöms som en jobbig person att ta emot. Det kan också vara andra faktorer, jag hoppas att få klarhet i detta under dagen och det kan låta lite märkligt, men det går fort ibland i de här sammanhangen.

Har hans ärende varit uppe i hela vägen till Migrationsöverdomstolen, eller vilken är hans juridiska status?

– Det finns ett utvisningsbeslut och vi har då begärt ett verkställighetshinder, vilket innebär att vi anser att de finns nya omständigheter som gör att han inte kan utvisas. Det ansåg inte Migrationsverket och de har därför avslagit den begäran och deras avslag har vi överklagat och det ärendet ligger nu hos Migrationsdomstolen. Men sedan har han i grunden ett utvisningsbeslut och det har varit uppe i Migrationsöverdomstolen.

Hur är det möjligt att vara i Sverige i tio år: Ha ett fast jobb, betala skatt, tala flytande svenska och ändå utvisas. Finns det något svar på det?

– Nej, men det är fullt möjligt. Han har varit här vissa stunder illegalt, sedan att man är skattebetalare, att man arbetar och att man hjälper till att driva det här samhället framåt det struntar man i, den tid du är här illegalt räknas inte som tid för anpassning. Har man varit i Sverige i 12 år, men illegalt i åtta så får man bara tillgodoräkna sig fyra år. Det är så myndigheterna räknar.

Vad händer nu?

– Nästa steg är att skaffa oss kontroll över varför har han fått stanna? Vad är det för skäl som gör att man inte ville ta emot honom i Afghanistan? Mot slutet av veckan borde bilden ha klarnat.

 

Lyssna på Martin Schibbyes intervju här.

Läs också: I morgon är jag död – journalist utvisas till Afghanistan. 

Läs också: Utvisningen av Kahn stoppad. 

 

**

Följ Uppdrag Afghanistan:

Det sista dygnet har över 2 100 personer bidragit till att vi ska kunna ta fram journalistik om Afghanistan genom att ha swishat till oss. Fortsätt stödja just denna satsning på en migrationskorrespondent genom att swisha till 123 554 35 41 (glöm ej att ange mailadress och märk bidraget med Afghanistan) eller sätta in valfritt belopp här. Bankgironumret är 640-8835.

Blankspots redaktion hade under gårdagen möte med det tänkta teamet och de kommer att resa så fort det är möjligt med avseende på visum och säkerhetsförberedelser.

Under tiden så har vi startat en grupp för reportaget ”Uppdrag Afghanistan” där ni alla kan bidra med er kunskap och följa reportageteamets arbete. Gå med i gruppen redan nu. I gruppen kan man också lyssna på hela intervjun med Lotta Lagnander.