Nyheter om , ,

Försvunnen kvinnorättsaktivist kan vara tvångsintagen

Under föregående vecka framkom uppgifter om att den försvunne kvinnorättsaktivisten Noof Al-Maadeed tros ha blivit mördad av sin familj i Qatar. Nu dementerar en familjemedlem det här och säger istället att Al-Maadeed är tvångsintagen på ett rättspsykiatriskt sjukhus.

På tisdagen den 14 december publicerade Gulf Center for Human Rights (GCHR) ett pressmeddelande om den qatariska kvinnorättsaktivisten Noof Al-Maadeed som har varit försvunnen i över två månader. 

Organisationen skrev att de hade fått uppgifter om att 23-åringen hade blivit kidnappad av sin familj den 13 oktober och mördad samma dag.

Nu har en familjemedlem, som har valt att vara anonym, berättat för tidningen The Times att uppgifterna om att Al-Maadeed är död inte stämmer.

Enligt släktingen ska hon istället ha blivit tvångsintagen på ett rättspsykiatriskt sjukhus, där hon blir kraftig medicinerad och är bevakas dygnet runt.

– Vi har pratat med en person från sjukhuset som håller oss uppdaterade. Situationen låter fruktansvärd och vi vill ha henne tillbaka i säkerhet förvar omedelbart, säger släktingen till tidningen.

Noof Al-Maadeed flydde till Storbritannien år 2019 efter att ha blivit misshandlad av sin familj i flera år, men valde att återvända i början av oktober efter att ha blivit garanterad säkerhet av landets myndigheter vilket Blankspot tidigare har rapporterat om.

Men sedan mitten av oktober har ingen hört av henne, och spekulationerna om var hon är har sedan dess cirkulerat bland vänner och människorättsorganisationer.  

Enligt familjemedlemmen är det inte ovanligt att kvinnor som är misshandlade eller oönskade av sin familj placeras på rättspsykiatriska sjukhus likt det Al-Maadeed påstås vara på, och att hon är inlagd under ett falskt namn så hon hålls gömd från allmänhetens ögon.

Tidningen har även pratat med en person som tillhör personalstyrkan på det sjukhus där Al-Maadeeds släkting säger att hon är. Enligt denne, som också har valt att vara anonym, äter och pratar knappt den unga aktivisten. Istället spenderar hon största delen av sin tid ensam på sitt rum.

– Det här är mer oroande än något annat eftersom vi har sett kvinnor komma ut därifrån i ett sämre tillstånd än när de kom, säger personen från sjukhuset.

Uppgifterna om Al-Maadeeds tillstånd har varierat sedan hon försvann, från att hon ska ha blivit mördad av sin familj till att de håller henne inlåst. Det har även ryktats om att myndigheterna ska ha placerat henne i förvar där hon nekas kontakt med omvärlden

Khalid Ibrahim, verkställande direktör på GCHR, säger till The Times att det stora problemet är att regeringen vägrar att kommenterar ärendet trots att ingen har kunnat komma i kontakt med aktivisten.

– Vi har övervakat ärendet ett tag och är mycket oroliga för Noofs säkerhet. Regeringen vägrar att förse oss med bevis på liv, och vad som är klart är att även om Noof kanske inte är död är det högst troligt att hon sitter i ett långvarigt interneringsfängelse, säger han.

Enligt en släkting till den försvunnen Noof Al-Maadeed är hon tvångsintagen på ett rättspsykiatriskt sjukhus, där hon blir kraftig medicinerad och är bevakad dygnet runt.
Bild: Noof Al-Maadeed

Enligt Al-Maadeeds familjemedlem är släkten djupt splittrad och uppbyggd kring en makthierarki. Situationen ska ha förvärrats ytterligare sedan Noofs historia blev känd, och många släktingar har varit oroliga för henne och kände att hon var i en överhängande fara.

– Vår familj är inte en familj, den är mördande konkurrenskraftig så grunden till övergreppen fanns redan där innan Noof föddes. Familjedynamiken bygger på toxicitet. Kusiner ställs mot varandra och håller koll på varandra. Game of Thrones är det närmaste sättet jag kan beskriva familjen på, säger familjemedlemmen.

Sedan Al-Maadeed lämnade Qatar har hon varit öppen med sin historia, i såväl intervjuer som på sina egna sociala medier. I våras medverkade hon i en rapport från Human Rights Watch där hon beskrev hur landets system kring förmyndarskap kontrollerar kvinnorna och hindrar dem från att kunna göra något på eget bevåg.

Hon har även gjort videos på appen TikTok och Youtube där hon har gett råd om hur man ska gå tillväga när man söker asyl.

Många av hennes följare blev därför förvånade när hon meddelade att hon skulle återvända till Qatar, något hon förklarade bakgrunden till i en video som hon la upp strax efter att hon hade anlänt.

– Jag hade ett normalt liv i Storbritannien, fram till den dagen då jag kände att jag inte hörde hemma där, och kände att jag ville bo i mitt hemland. Men det fanns många svårigheter, rädslor och faror om jag ville återvända till mig land, säger hon i klippet.

Att hotbilden mot henne var allvarlig blev ännu tydligare när hon efter bara några dagar i landet twittrade ut ett meddelande där hon skrev att hon redan hade råkat ut för tre mordförsök, och nu var under polisens skydd. 

Hon skrev även att landets ledare Sheikh Tamim är den ende som kan få stopp på de hot som är riktade mot henne.

Bara en vecka senare försvann hon spårlöst, samma dag som hon hade publicerat ett flertal meddelande online där hon bland annat skrev att hon ”inte kände sig säker”. 

Hennes försvinnande uppdagades snart av aktivister och människorättsorganisationer men landets myndigheter verkar inte ha gjort några åtgärder för att undersöka hennes fall vilket Rothna Begum, kvinnorättsforskare på HRW som arbetade med Noof under hennes tid i Storbritannien, är mycket kritisk till.

Till The Times säger hon att organisationen har vid flera tillfällen försökt få Qatars myndigheter att uttala sig om var kvinnorättsaktivisten är, och huruvida hon mår bra, men inte fått någon respons.

– Att hålla kvar någon mot deras vilja – oavsett var – utan någon rättslig grund skulle innebära godtyckligt frihetsberövande. Vi har upprepade gånger uppmanat de qatariska myndigheterna att se till att Noof al-Maadeed inte sitter i någon form av internering; att ge henne tillgång till omvärlden, inklusive hennes telefon; och att stödja hennes beslut att leva ett självständigt liv, inklusive hennes beslut som rör hennes trygghet och omsorg, säger hon.

Till The Times säger en qatarisk tjänsteman att Al-Maadeed är säker och vid god hälsa men att hen inte kan tala offentligt om ärende då det gäller en privat familjefråga, vilket myndigheterna har sagt tidigare.

Några ytterligare kommentarer gällande spekulationerna om att Al-Maadeed är död eller att hon hålls tillfångatagen har inte gjorts.

Toppbild: Noof Al-Maadeed

Läs också: FörsvunneSporn kvinnorättsaktivist tros vara frihetsberövad i Qatar

Hjälp oss skriva mer om Demokrati!

Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.

Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.

Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.