Reportage om

Föremålen som avslöjar dödskulten

Ledande politiker kallar ofta IS för psykopatiska monster, eller beskriver dem som en dödskult. Men Blank Spot Projects bildreportage visar mer än så. Genom föremål och dokument som har tillhört IS-soldater kan vi komma dem in på livet och se embryot till en framväxande stat.

SVART MASK

Svart mask

Fyndplats: Utanför byggnader i en övergiven IS-militärbas. Sarrin Grain Silos, motorväg M4, Aleppoprovinsen, Syrien.

Beskrivning: Masken hittades på en militärbas som har tillhört IS tillsammans med andra kläder. Masken är av samma typ som bland annat användes vid den brutala avrättningen av den amerikanske journalisten James Foley.

James Foley halshöggs i augusti 2014 framför en kamera efter att IS hade hållit ett hotfullt tal på engelska riktat till president Obama. I en rad efterföljande propagandafilmer, som spelats in under 2014 och 2015, halshöggs journalister och biståndsarbetare från USA, Storbritannien och Japan, samt syriska regimsoldater. Bödlarna var ständigt iförda svart mask.

Halshuggningarna fick en omedelbar global spridning, precis som IS ville, och de maskerade skarprättarna blev en symbol för IS brutalitet. I februari 2015 identifierades en bödel, Jihadi John, som den 26-åriga Mohammed Emwazi. Han var uppvuxen i västra London med rötter i Kuwait. I november 2015 rapporterades Jihadi John som död efter ett amerikanskt bombanfall.


ADMINISTRATIONSHANDLINGAR

Fyndplats: I olika kontorsrum i ett administrationshus, samt i en sjukvårdsklinik. Sarrin, Syrien.

Beskrivning: Det självutropade kalifatet styrs genom en stor byråkratisk apparat, som tar ansvar för både administration, välfärd, kommunikation och spridning av IS nya levnadsregler.

Gifta par ska fylla i uppgifter och få poäng på färdigtryckta bröllopscertifikat om hur de hjälpt kalifatet och vilket område de kommer från. Om de har varit lojala länge, om någon skadats, eller om frun redan förlorat en make, bror eller far till jihad, får de extra poäng. Summan av poängen avgör hur stort bidrag paret får från kalifatets välfärdssystem.

Varje dag delar IS också ut ”Dagens Nyheter”, ett enkelt internblad för krigare med uppdateringar från fronterna i Syrien och Irak. Dagens Nyheter innehåller också information från andra länder där grupper svurit trohet till IS och där de själva genomför attacker och avrättningar, till exempel i Jemen, Libyen, Afghanistan och Sinai.

IS delar också ut mer professionellt utformade broschyrer i färg. En av dem är en guide om hur man ska tvätta sig efter utlösning. En man som haft samlag med en kvinna eller onanerat i ensamhet måste i båda fallen först tvätta händerna tre gånger, sedan kasta vatten mot sin penis, sedan tvätta hela kroppen, med tvål eller sand. Några särskilda regler om kvinnor nämns inte utöver att varken en kvinna eller man behöver tvätta sig om de oavsiktligt fått utlösning i sömnen.


PLAKAT OM BROTT OCH STRAFF

Fyndplats: Vid en huvudväg i Sarrin, Syrien.

Beskrivning: Plakatet visar hur olika brott bestraffas. Av plakatet framgår det att stölder som överstiger en kvarts dinar resulterar i att höger hand huggs av, alkoholintag leder till 40 piskrapp, tjuvar som attackerar folk ska dödas, eller korsfästas, eller få händer och ben avhuggna, eller landsförvisas. Den som har utomäktenskapligt sex och är myndig ska stenas till döds. ”Straffet för homosexualitet är döden, genom bränning, stening eller att kastas ut från den högsta punkten i byn eller staden”, klargör en av de illustrerade texterna. I ett sista textstycke jämförs brottsligheten i islams länder med västerländska samhällen. USA står exempel som ett misslyckat system och IS hänvisar till statistik från FBI om hur brott begås varje minut, till och med var femte sekund i landet.


PROPAGANDAPAMFLETTER OCH TIDNINGAR

Fyndplats: Ett administrationshus och i en sjukvårdsklinik. Sarrin, Syrien.

Beskrivning: IS nyhetstidning Al-Yeraa distribueras både online och i tryckt form. I en artikel från 2014, funnen på en sjukvårdsklinik i Syrien, beskrivs IS ursprung – när de stred mot amerikanska ockupationsstyrkor i Irak. En annan artikel har religiöst innehåll medan ytterligare en artikel är mer nyhetsmässig och handlar om krigsutvecklingen vid Tikrik, Homs, Tel Hamis och i Libyen. Tidningen har också med något man kallar för ”scoop” där det avslöjas att IS har kommit över hemliga kartor över den irakiska regeringsarméns positioner. På fyndplatsen fanns också ett flertal ideologiska pamfletter om religiösa levnadsregler, sedlighet och samhällstolkningar. Pamfletten ”Regler som alla kvinnliga och manliga muslimer ska följa”, börjar med en hyllning till Mohammad ibn Abd al-Wahab, grundare till den wahhabistiska rörelsen som i dag är statsideologi i Saudiarabien. Den förklarar att människor som ses tillbe andra gudar än profeten är kuffar, otrogna, och med dem måste alla muslimer bryta vänskapsbanden.[/caption]


BITAR AV DEN ISLAMISKA STATENS FLAGGA

Fyndplats: I ett administrationshus samt vid en fontän. Tal Abyad, Sarrin, Syrien.

Beskrivning: Den svarta flaggan med vit text har blivit en välkänd symbol för IS i hela världen. IS har kopierat flera andra våldsamma salafistiska grupper som de senaste åren har använt den traditionella svarta fanan från islams födelse. På IS flagga finns en fras skriven i vitt: ”Det finns ingen gud utom Gud”. Under finns en vit cirkel avbildad, med vad som kallas profeten Muhammads sigill inuti: ”Gud, Muhammad är hans profet”. Tillsammans bildar detta shahada, islams trosbekännelse och den första av islams fem pelare. Att IS använder islams trosbekännelse på sin flagga har förargat väldigt många muslimer världen över.


HANDSKE

Handske

Fyndplats: Ovanför en underjordisk tunnel grävd av IS. Kobane, Syrien.

Beskrivning: Handsken har burits av IS när de har grävt tunnlar för att skydda sig mot amerikanska bomber under slaget om Kobane. Tunneln vid fyndplatsen började mitt i golvet i ett bostadshus men blev aldrig fullbordad. Vid arbetet hade IS tillgång till elektricitet och hade forslat upp jord med hjälp av en vinsch på en ställning. På golvet låg både dammiga och helt nya, oanvända bilningsmaskiner kvar i sina originalförpackningar tillsammans med omslagspapper till turkisk choklad.

Syftet med tunnelbyggandet var också att forsla vapen och manskap inuti staden. Den första tunneln påträffades vid jul förra året, när kurdiska styrkor avancerade mot sydöst i staden. Slaget om Kobane lade grunden till dagens militära samarbete mellan den kurdiska YPG-gerillan och USA.


ENGELSKA OCH ARABISKA GLOSOR

Fyndplats: I en byggnad i en militärbas, tre veckor efter att IS förlorat området. Sarrin Grain Silos, motorväg M4, Aleppoprovinsen, Syrien.

Beskrivning: Många av de utlänningar som kommit för att kriga för Islamiska staten kan varken tala eller läsa arabiska. Uppenbarligen ägnar en del av dem lediga stunder åt studier i arabiska. De handskrivna anteckningarna hittades i byggnader där IS-soldaterna har bott. Bland orden de har repeterat finns olika köksgeråd, kroppsdelar, djur, riktningar, namn och prepositioner.


KAMOUFLAGEMÖNSTRAD MASK

Kamouflagemönstrad mask

Fyndplats: Sarrin Grain Silos, motorväg M4, Aleppoprovinsen, Syrien.

Beskrivning: Masken är funnen utanför en övergiven IS-militärbas i Syrien tillsammans med andra kvarlämnade kläder. Islamiska staten har släppt en mängd propagandafilmer där deras krigare och rekryter medverkar helt öppet med sina ansikten på bild. Ibland medverkar de i filmklipp för att rekrytera muslimer i hemländer. Andra gånger vill IS hemlighålla identiteterna på sina krigare. Då är de ofta maskerade. Ett skäl kan vara att möjliggöra för utländska soldater att åka tillbaka till sina hemländer. En annan anledning är att maskeringen kan framstå som enhetlig. I flera fall där IS-krigare haft kamouflagemönstrade, ökenfärgade masker bär de också likadana uniformer.


VÄRKTABLETTER

Värktabletter

Fyndplats: I byggnader i de södra utkanterna av staden Hasakah i Syrien. Området var tidigare ockuperat av IS-krigare.

Beskrivning: De smärtstillande tabletterna hittades vid fronten där IS nyligen hade varit. Denna typ av mediciner, som ofta är receptfria i väst, är förbjudna av IS. Islamiska staten har velat visa upp en officiell bild av sig själva och sitt samhällsbygge som puritanskt, renlärigt och skoningslöst strängt mot all droganvändning. Alla beroendeframkallande medel är haram, det vill säga förbjudna. I IS propagandafilmer har medlemmar krossat spritflaskor, eldat upp cannabisplantor som ska ha påträffats utanför Aleppo. De har till och med samlat ihop högar med farmaceutiska läkemedel och bränt dem. Ändå tyder mycket på att användandet av droger är utbrett bland IS-trupperna. Bland annat sägs kurdiska styrkor ha påträffat både piller, kapslar och sprutor hos stupade IS-krigare.


KVINNORNAS ROLL

Kvinnornas roll

Fyndplats: I en sjukvårdsklinik tidigare kontrollerad av IS. Sarrin, Syrien.

Beskrivning: I häftet The role of Women in the Jihad against the Enemy vänder sig IS specifikt till kvinnor. I skriften står det att kvinnor kan vara både den största anledningen till att jihad hindras och till att det realiseras. Skillnaden ligger i huruvida kvinnan uppmuntrar eller hindrar sin make, far eller bror att åka för att strida i jihad och i huruvida kvinnan uppfostrar sina barn om islam och jihad eller inte gör det. ”You have to understand, my Muslim sister, that your mission is greater than you think. Because it is your fault if Islam is defeated, because if you did your responsobilities for the Islamic State, we would not have been defeated.” Häftet avslutas med en uppmaning till läsarna att bli ”lysande figurer” i ”Islams gyllene tid”, som mor eller syster eller fru till en hjälte. Ägaren till detta häfte har rivit av en del av framsidan för att skriva en shoppinglista på lök, tomater, potatis, gurka och paprika.


DOKUMENT FRÅN IS FINANSMYNDIGHET

Fyndplats: I ett administrationshus, ett dygn efter att IS förlorat kontrollen över området. Sarrin, Syrien.

Beskrivning: Lördagen den 3/12 år 1435 (27 september 2014) bokförde the General Financial Institution i staden Serrin, Wilayat Aleppo, att en namngiven man har mottagit 200 000 syriska pund från staten. Abu Husam hade å statens vägnar inhandlat filtrerad diesel, sardiner, tvättmedel, inomhustofflor, stora mängder Coca Cola samt smörgåsar till fångar. Reparationskostnader för ett bildäck och en motor fanns också med i redovisningen. Varje inköp av varor är bokförda på separata signerade kvitton. Islamiska statens kalifat är indelat i olika provinser kallade Wilayat, precis som i det tidigare kalifatet under Osmanska riket. Varje provins har en egen administration och ekonomisk myndighetsutövning, med lokalkontor i flera olika städer. Systemet baseras till stor del på det första, medeltida kalifatets metod att hantera pengar genom Bayt al-Mal – en islamisk centralbank som både drev in skatter och ansvarade för offentliga utgifter. Personen som styr en lokal filial av IS egna Bayt al-Mal gör utbetalningar för att täcka statens lokala kostnader. Allting bokförs noggrant av en revisor för att motarbeta korruption.


MILITÄRVÄSKA

Fyndplats: I trädgården utanför en sjukvårdsklinik. Sarrin, Syrien.

Beskrivning: Beskrivning: Rekryter som anländer till IS områden betraktas som utlänningar, ”muhajir” på arabiska. En rekryt, som tidigare ägde den olivgröna militärväskan, har själv skrivit namnet för utlänning i sin väska. I sitt utropande av ett eget kalifat gör Islamiska staten och dess högste ledare och prins Abu Bakr al-Baghdadi anspråk på ledarrollen över världens alla sunnimuslimer. IS har gjort en stor sak av utropandet av egna provinser, som suddar ut andra nationsgränser. Likaså av att de i fjol nedmonterade den syrisk-irakiska gränsen, och därmed krossade ett kolonialt avtal från 1916. (Namnet på väskan är utsuddat.)


KASSETTBAND MED PREDIKAN

Fyndplats: Vid frontlinjen söder om staden Hasakah i Syrien i närheten av en IS-postering som bombats två veckor tidigare av USA-koalitionen.

Beskrivning: Kassettbandet, som hittades utanför staden Hasakah, innehåller en predikan om religiös renhet och vad straffet blir för folk som inte ber. Det har äldre syriska postkoder på sig, men är inspelat av Said bin Mesfar bin Mufrah, en salafistisk predikant med ett saudiklingande namn.

De extrema religiös-politiska inslagen hos Islamiska staten hämtar mycket näring från wahhabismen, samma salafistiska strömning inom sunniislam som finns i Saudiarabien. Wahhabistiska texter från Saudiarabien cirkulerar ofta hos IS, både i utbildning och propaganda, och lägger inte sällan grunden till det praktiska arbetet. I enlighet med wahhabistisk tradition har IS också upprättat en egen religiös poliskår, Hisba, som upprätthåller sharialagarna, sedligheten, och tvånget för alla att be.[/caption]


BÖNEPÄRLOR OCH SOLGLASÖGON

Bönepärlor och solglasögon

Fyndplats: I en byggnad vid ett par sädessilos, omgjorda till militärbas för IS. Sarrin Grain Silos, motorväg M4, Aleppoprovinsen, Syrien.

Beskrivning: Bandet med bönepärlor, misbaha, används av muslimer världen över. En IS-krigare har haft detta pärlband fram till att han stupade i strid mot kurdiska styrkor. Pärlorna hittades vid ett par sädessilos nära Eufrats östra flodbank. I samma område påträffades också dessa solglasögon. De skulle kunna ses som en symbol för västvärldens modernitet, men till skillnad från Afghanistans talibaner finns ingen absolut motsättning mellan tradition och modernitet hos IS – både misbaha och solglasögon tillåts.


BOK PÅ ALBANSKA

Fyndplats: I en byggnad vid en grupp sädessilos, omgjord till IS-militärbas. Aleppoprovinsen, Syrien.

Beskrivning: Vid fyndplatsen hittades ett anteckningsblock, en engelskarabisk ordbok och en bok om koranen på albanska. Omkring 30 000 människor beräknas ha rest från hela världen för att ansluta sig till Islamiska statens samhällsbygge i Syrien och Irak. Långt ifrån alla IS-rekryter kan läsa eller tala arabiska. Fyndet av en engelsk-arabisk ordbok i en nyligen förlorad militärbas vittnar om IS-krigarnas ambitioner att kunna kommunicera bättre och de språkförbistringar som uppstår. I många fall ansluter sig också civila som vill stödja det självutropade kalifatet. Hela familjer har anlänt liksom ensamma kvinnor som kommer för att gifta sig. Många ensamma män kommer för den militära kampen och skickas ut till fronterna. Vissa av de utländska krigarna lämnar ibland efter sig tillhörigheter eller spår som avslöjar deras ursprung. En man har tagit med sig en bok på albanska, tryckt i Tirana 2013, som förklarar hur arabiska i Koranen ska läsas och uttalas korrekt. Någon annan har lämnat efter sig ett anteckningsblock, tillverkat i Tyskland, som namnger en amerikansk krigare, en kanadensare och flera bosnier.


CIGARETTÄNDARE

Cigarettändare

Fyndplats: Underjordisk tunnel grävd av IS. Kobane, Syrien.

Beskrivning: Tändaren hittades i en tunnel under en gata i Kobane på julafton 2014. Tunneln var grävd av IS som skydd mot amerikanska flygbomber. Bredvid tändaren låg flera cigarettfimpar. I det nya kalifatet har Islamiska statens shariadomstolar skapat en mängd hårda lagar för att avlägsna vad de anser är främmande samhällsinslag och för att upprätthålla invånarnas sedlighet. Att använda droger och rusframkallande medel är kriminaliserat och lagbrott kan resultera i allt från mindre böter till offentlig avrättning. Reglerna innefattar även cigarettrökning som ger i höga böter. Vid några tillfällen ska rökning även ha bestraffats med avhuggna fingrar. Flyktingar från kalifatets ”huvudstad” Raqqa har berättat hur IS poliskår Hisba till och med luktar på folk för att avslöja tobaksdoft. Samtidigt pekar vittnesmål från människor som suttit fångar hos IS på att dess krigare själva är undantagna från flera av de hårda lagar civilbefolkningen måste leva under.


MINNESANTECKNING OM GÅVA

Minnesanteckning om gåva

Fyndplats: I en byggnad i en militärbas, tre veckor efter att IS förlorat området. Sarrin Grain Silos, motorväg M4, Aleppoprovinsen, Syrien.

Beskrivning: En namngiven utländsk IS-rekryt har lämnat en anteckning på engelska om att han skänker sin bil till dagens kalifat och dess Bayt al-Mal (pengahus) som är ett slags traditionell muslimsk centralbank med anor från 600-talet. Enligt anteckningen ska bilen användas av en namngiven man från Kanada. Att kalla sin finansiella administration för Bayt al-Mal är en medveten anspelning på det medeltida kalifatet och dess fornstora dagar.