Blankspot om

För att bekämpa IS behöver vi förstå dem

Ledande politiker kallar ofta IS för psykopatiska monster, eller beskriver dem som en dödskult. Även i medierna gör vi journalister ofta oss själva en otjänst när vi framställer en nidbild av gruppen. För att bekämpa IS behöver vi förstå dem. I veckan publicerade Blank Spot Project fotoutställningen “Föremålen som avslöjar dödskulten”. Journalisten Joakim Medin har under sina resor […]

Ledande politiker kallar ofta IS för psykopatiska monster, eller beskriver dem som en dödskult. Även i medierna gör vi journalister ofta oss själva en otjänst när vi framställer en nidbild av gruppen. För att bekämpa IS behöver vi förstå dem.

I veckan publicerade Blank Spot Project fotoutställningen “Föremålen som avslöjar dödskulten”. Journalisten Joakim Medin har under sina resor i norra Syrien plockat på sig föremål och dokument som har tillhört stupade IS soldater. Genom dem kan vi se embryot till en framväxande stat.

I ett dokument uppmanas gifta par att fylla i uppgifter och få poäng på färdigtryckta bröllopscertifikat om hur de hjälpt kalifatet.

Om de har varit lojala länge, om någon skadats, eller om frun redan förlorat en make, bror eller far till jihad, får de extra poäng.

Summan av poängen avgör hur stort bidrag paret får från kalifatets välfärdssystem.

 

Av de upphittade dokumenten framgår det att den Islamiska statens kalifat är indelade i olika provinser kallade Wilayat, precis som i det tidigare kalifatet under Osmanska riket. Varje provins har en egen administration och ekonomisk myndighetsutövning, med lokalkontor i städer.

Inom kalifatet finns 16 centraliserade departement mellan Eufrat och Tigris som hanterar allt från juridik, hälsofrågor, tider för förskolestart och oljeförsäljning.

 

På en annan papperslapp kan man läsa att lördagen den 3/12 1435 (27 september 2014) bokförde the General Financial Institution i staden Serrin, Wilayat Aleppo, att en man mottagit 200 000 syriska pund från staten. Abu Husam hade å statens vägnar inhandlat filtrerad diesel, stora mängder Coca Cola samt smörgåsar till fångar.

Varje inköp av varor var bokförda på separata signerade kvitton.

Allting var noga bokfört av en revisor för att motarbeta korruption.

Den pensionerade generalen Stanley McChrystel som ledde de amerikanska styrkorna i Afghanistan sa nyligen i en intervju med The Guardian att ”om väst fortsätter att betrakta ISIS som ett stereotypt mördarband av psykopatiska mördare så riskerar vi dramatiskt att underskatta dem”.

Ur de dokument vi och andra publicerat träder bilden av en statlig byråkrati med ett rättssystem, energidepartement, postkontor, matdistribution och kampanjer för poliovaccinering.

I en rapport kan man läsa om att rörelsen öppnat ett kontor för att ta emot klagomål komplett med en förslagslåda i ett försök att bekämpa korruption.

 

Det är hög tid att både medier och politiker höjer sig över kraftuttrycken och moraliska fördömanden och tar till sig dessa obehagliga fakta om embryot till en stat.

Enligt EU-kommissionen har över 5 000 personer rest från Europa till kalifatet, många av dem för att delta i statsbygget snarare än att strida.

För att sätta stopp för rekryteringen måste vi försöka förstå de komplexa faktorer som får folk att ansluta sig till IS.

Det nuvarande tonläget i debatten bidrar inte till vare sig en ökad förståelse eller till att minska risken för attacker i våra egna länder.

På måndagen den 25/1 bjuder Blank Spot Project därför in till en meet-up om fynden. Deltar i diskussionen gör förutom redaktionen och Joakim Medin även den syriska journalisten Nour S Saeed och forskaren och historikern Helene Lööw.

Väl mött.