Nyheter om

FN:s säkerhetsråd enades för första gången om ett uttalande kring situationen i Tigray

Efter sex månaders krig i den etiopiska Tigrayregionen enades FN:s säkerhetsråd för första gången om ett gemensamt uttalande. Rådet kräver nu ”en återgång till det normala” och att de humanitära insatserna trappas upp.

I uttalandet uttrycks oro över rapporterna om sexuellt våld mot kvinnor och rådet kräver att anklagelserna utreds ordentligt: ”Medlemmarna i säkerhetsrådet uttrycker djup oro över anklagelser om brott mot mänskliga rättigheter och övergrepp, bland annat sexuellt våld. ” 

En högt uppsatt FN-tjänsteman uppger för Reuters att det kan dröja många månader innan den fulla omfattningen och storleken på de grymheter som begåtts mot kvinnor och flickor i Tigray blir känd.

Även Röda Korset har i veckan lyft farhågor om att våldtäktsbrott utförs systematiskt som en del i krigföringen. 

– Jag har inte hört om så fruktansvärda vittnesmål på över två decennier inom det humanitära området, sa Mardini som är generaldirektör för Internationella rödakorskommittén (ICRC) med högkvarter i Genève i Schweiz i en intervju med AFP i veckan. 

Säkerhetsrådet uppmanade även regionala organisationer att kliva fram och medla såsom den Afrikanska unionen och IGAD. 

Irland är för närvarande ordförande i säkerhetsrådet och dess FN sändebud Geraldine Byrne Nason sa inför mötet att rådets tystnad hade varit ”öronbedövande” och inte hjälpt till att förbättra situationen. 

Men nu var hon försiktigt positiv. 

– För första gången talar detta råd med en röst för att uttrycka sin kollektiva oro över den allvarliga humanitära situationen på marken, sade hon i ett uttalande efter mötet och tryckte på att humanitära aktörer på plats nu behövde ges obegränsad tillgång till människor i nöd.

På tidigare möten har som Blankspot rapporterat om FN:s nödhjälpskoordinator Mark Lowcock briefat rådet om vad han bedömde som en förvärrad situation i regionen. 

Kriget som pågått sedan den november då det tidigare styrande partiet TPLF angrep den federala etiopiska arméns baser i regionen har vid flera tillfällen diskuterats i säkerhetsrådet men detta är första gången medlemmarna enas om ett uttalande.  

Etiopien svarade kort efter mötet på Twitter med att uppmuntra rådets ”konstruktiva inblandning” men underströk också att det rörde sig om en ”intern brottsbekämpningsoperationen” som reglerades av landets lagar. 

Den etiopiska regeringen sade sig också vilja utreda eventuella brott mot de mänskliga rättigheterna, inklusive sexuellt våld och framhöll att de i dagsläget var den stora givaren av humanitärt bistånd och de uppmanade andra att skala upp sina operationer för att möta det stora behovet. 

Säkerhetsrådet nämnde inte något om de eritreanska trupper som den etiopiska regeringen i fyra månader, fram tills nyligen, förnekat att de deltagit i kriget vilket kritiker av uttalandet lyft fram.

Även i den svenska Riksdagen har situationen i Tigray tagits upp flera gånger, senast under Riksdagens frågestund. 

I februari svarade utrikesminister Ann Linde att Sverige och övriga EU från start följt utvecklingen nära.

– Jag har själv i samtal med utrikesminister Demeke Mekonnen framhållit vikten av minskade spänningar och dialog, behovet av omedelbart humanitärt tillträde, skydd av civila och respekt för den internationella humanitära rätten och de mänskliga rättigheterna, sa hon i ett svar på en fråga av Boriana Åberg (M) kring det sexuella våldet i Tigray. 

Utrikesminister Ann Linde (S) har också tryckt på att konflikten i området riskerar att underminera Etiopiens demokratiska transition och redan hade fått allvarliga regionala implikationer. 

I tidigare uttalanden har Sverige också lyft frågan om att de eritreanska trupperna ska dras tillbaka.

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.