Nyheter om

FN planerar att häva sanktionerna mot Eritrea

Omvärlden har i flera år upprätthållit sanktioner mot Eritrea, eftersom landet anklagats för att ha finansierat terrorgruppen al-Shabaab. Men om ett resolutionsförslag från Storbritannien röstas igenom hävs de den 14 november i år.

Efter att Eritrea och Etiopien slöt ett fredsavtal i början av juli har FN:s generalsekreterare António Guterres vid flera tillfällen sagt att de nu kan komma att hävas eftersom sanktionerna  ”naturligt kommer att bli föråldrade”.

Även Sverige har drivit på för att sanktionerna ska hävas.

Margot Wallström sa under sommaren att hon hoppades att sanktionerna ”snart” skulle vara borta.

– Jag ansluter mig till generalsekreteraren som säger att om orsaken till sanktionerna inte längre finns så borde också sanktionerna hävas.

Så sent som november i fjol röstade säkerhetsrådet för att bibehålla sanktionerna med röstsiffrorna 11-4. Men sedan dess har både Sverige och Etiopien ändrat sin inställning. Och enligt AFP nu också USA och Storbritannien.

I Eritrea har man alltid tillbakavisat sanktionerna som politiskt motiverade. Landets ledning har sagt att man aldrig velat eller ens haft några praktiska möjligheter att stödja Al-Shabaab och istället lagt fram flera förslag på hur krisen i Somalia skall lösas genom dialog i syfte att ”försona alla fraktioner i landet utan utländsk inblandning”.

– Det finns inga bevis, att i det läget upprätthålla sanktionerna emot oss visar på de dubbla måttstockarna i världen, sade landets informationsminister Yemane Gebremeskel i en intervju med Blankspot i november.

Enligt AFP som fått se ett resolutionsutkast från Storbritannien så kommer rådet den 14 november att rösta om sanktionerna med resultatet att de hävs.

Under hösten meddelade amerikanska diplomater att det var för tidigt att ta bort sanktionerna innan Eritrea hade visat upp framsteg vad gäller de mänskliga rättigheterna. Men att USA nu bytt fot kan förklaras av den snabba utvecklingen i Etiopien och att man vill se att fredsprocessen fortsätter i samma takt.

Går resolutionen igenom kommer även vapenembragot mot landet att tas bort tillsammans med reserestriktioner och de ekonomiska tillgångar som varit frysta för ministrar blir tillgängliga.

När Eritreas utrikesminister Osman Saleh adresserade Generalförsamlingen under hösten så uttryckte han en ”förvåning” över att vissa länder i säkerhetsrådet, trots den senaste tidens fredsprocess, ville hålla fast vid sanktionerna som orsakade ”avsevärd ekonomisk skada och umbäranden”.

Hjälp oss skriva mer om Eritrea!

Stöd oss så vi kan fortsätta att rapportera. Skänk ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att prenumerera. Arbetet med reportagen Afrikas Horn kan följas i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea” och där kan du även bidra med kunskap och perspektiv.