Nyheter om ,

FN-kommitté granskar Sverige för behandlingen av Wares Khan

I elva månader har journalisten Wares Khan varit frihetsberövad i väntan på utvisning till Afghanistan. Men i fredags släpptes han plötsligt efter att FN:s människorättskommitté beordrat Sverige att inte utvisa honom. FN ska nu ta ställning till om hantering av hans fall har brutit mot internationell rätt. För en vecka sedan skulle Wares Khan enligt gränspolisens […]

I elva månader har journalisten Wares Khan varit frihetsberövad i väntan på utvisning till Afghanistan. Men i fredags släpptes han plötsligt efter att FN:s människorättskommitté beordrat Sverige att inte utvisa honom. FN ska nu ta ställning till om hantering av hans fall har brutit mot internationell rätt.

För en vecka sedan skulle Wares Khan enligt gränspolisens planer ha satts på ett flygplan för att tvångsutvisas till Afghanistan.

Men i fredags natt släpptes han plötsligt fri efter att ha varit frihetsberövad i 11 månader.

– Vi har en regel där jag jobbar som juridiskt ombud och det är att aldrig, aldrig ge upp. Fallet Wares bekräftar återigen den regeln, säger Charlotta Lagnander som tillsammans med Elin Edin arbetat för Wares Khan en längre tid.

FN:s människorättskommitté har nu fått Sverige att avvakta med att utvisa Wares Khan. Man ska nu granska om Sverige brutit mot Konventionen för medborgerliga och politiska rättigheter. Om Sverige prickas av FN kommer Wares Khan sannolikt att få uppehållstillstånd.

­– Att han släpps ur förvaret ser jag som något positivt, men också det faktum att FN såg att något allvarligt höll på att hända och ser över ärendet är hoppfullt.

Det faktum att Wares Khan finns kvar i landet gör också att tid finns att rätta till beslutet, menar Khans ombud.

– Om kommittén prickar Sverige så utgår jag från att Sverige kommer att följa domen. Hade han utvisats hade det varit för sent.

Charlotta Lagnander hoppas nu på att kommittén ska ta fasta på att Wares Khan arbetat som journalist, granskat Talibanerna och därmed fått en ökad hotbild mot sig själv.

– Svenska myndigheter har helt nonchalerat det journalistiska arbete han utfört och den fara han därmed befinner sig i. De omständigheterna har man inte prövat, utan det har viftats undan med motiveringen att han inte är en utbildad journalist. Han har fråntagits rätten till en schysst prövning av sina asylskäl och Sveriges hantering av detta fall kan nu granskas, säger Charlotta Lagnander.

**

Läs mer: En längre intervju med journalisten Wares Khan inför utvisningen.

Övriga artiklar i reportageserien ”Uppdrag: Afghanistan

Följ reportageserien på Facebook: Gå gärna med i Facebookgruppen ”Uppdrag: Afghanistan” där du kan följa arbetet bakom kulisserna och bidra med kunskap till den pågående reportageserien.