Nyheter om

FN: 2018 värsta året som dokumenterats för civila i Afghanistan

Antalet civila dödsfall i kriget i Afghanistan nådde den högsta nivån som någonsin dokumenterats förra året, meddelar FN i en ny rapport.

I fjol dödades eller skadades fler civila än något år sedan FN började räkna offren 2009. Totalt dog 3 804 civila under 2018, vilket är 11 procent mer än året innan. Ytterligare 7 189 människor skadades under året, rapporterar Omni. 

– Våldet har varit en del av afghanernas vardag i 40 år. Som en av de organisationer som arbetar i landet har vi ofta kriget runt hörnet samtidigt som vi levererar livsavgörande sjukvård och utbildning till befolkningen, säger Andreas Stefansson, generalsekreterare för SAK och nyss hemkommen från Afghanistan.

Enligt rapporten ska 37 procent av den totala siffran över döda och skadade ha orsakats av attacker utförda av talibanerna och 20 procent av IS-dåd. USA och Nato pekas ut som ansvariga för 24 procent av de döda och skadade civila.

I rapporten konstaterar man också att det är första gången under tioårsperioden som flygattacker utförda av afghansk eller internationell militär har överstigit 1000 dödade och skadade civila. Antalet barn som omkom i flygattacker fördubblades jämfört med 2017.

Läs rapporten här.