Nyheter om

Flyktingar evakueras till tomma hotell i Grekland

1 000 migranter flyttas från grekiska flyktingläger till lediga hotellrum. Samtidigt väntar grekiska myndigheter en ny tillströmning av flyktingar från Turkiet.

EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson skrev på Twitter under tisdagen att cirka 1 000 flyktingar som anses vara i riskgruppen för coronaviruset ska flyttas från flyktinglägren på de grekiska öarna till lediga hotellrum på öarna och fastlandet.

“Tack vare en kombinerad insats från EU-kommissionen, IOM, UNHCR, de grekiska myndigheterna, och med hjälp av den grekiska lokalbefolkningens generositet kan EU:s värderingar sättas i handling, även i dessa prövande tider,” skrev hon. 

De överfulla flyktinglägren i Grekland anses vara i risk för att drabbas hårt av coronaviruset och öka spridningen av det.

På grund av överbefolkningen och de usla förutsättningarna för god hygien i grekiska flyktingläger har många europeiska läkare, politiker och hjälporganisationer krävt att lägren ska tömmas helt för att motverka en katastrofal spridning av coronaviruset.

Flyktingarna har flyttats under tisdagen och onsdagen. Enligt det grekiska migrationsministeriet har ungefär 10 000 migranter förts från öarna till det grekiska fastlandet hittills i år. Enligt ministeriet bor nästan 40 000 migranter för närvarande på öarna Lesbos, Samos, Kos, Leros och Chios. Kapaciteten på öarnas flyktingläger är bara för ungefär 7 000 flyktingar.

Samtidigt förväntar sig Grekland en fortsatt tillströmning av flyktingar till öarna. Det finns information om att den turkiska säkerhetstjänsten under de senaste dagarna har fört hundratals migranter till den egeiska kusten, rapporterar den tyska tidningen Der Spiegel. 

Grekland har ökat säkerheten vid sin landgräns med Turkiet efter händelserna i februari och mars då tusentals flyktingar samlades vid gränsen på uppmaning av turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Enligt Der Spiegel ska flyktingar som försökt men misslyckats att korsa gränsen till Turkiet över land nu uppmanas av turkiska myndigheter att använda havsrutten. Syftet ska vara att sätta press på EU-förhandlingar om flyktingavtalet från 2016. Ylva Johansson förväntades presentera ett nytt asylpaket efter påsken, men på grund av coronakrisen har det skjutits upp på obestämd tid. 

I svar till dessa uppgifter har Greklands försvarsminister Nikos Panagiotopoulos under onsdagen krävt ett ökat stöd från NATO för att försvara landets kust mot en flyktingvåg från Turkiet. Han varnar också för att om de turkiska myndigheterna upprepar det som skedde i februari skulle det kunna leda till en ny flyktingkris.

Stor Bild: Flytvästar som samlats på den så kallade “flytväst kyrkogården” på ön Lesbos, Jennifer Sandberg

Läs mer:

Flüchtlinge an der türkischen Küste, Schon wieder benutzt

Greek defence minister seeks more NATO support for securing borders

Hjälp oss skriva mer om Coronavirus!

Coronapandemin har fört ut oss alla till en outforskad del av kartan och skapat stora utmaningar för demokratin. Vi fokuserar på att berätta om detta.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem för fortsatt bevakning av pandemins effekter på demokratin.