Reportage om , ,

Flykten från Ryssland driver upp hyrorna i Armenien

Till följd av nya hårda repressalier väljer hundratusentals ryssar att lämna sitt hemland. Många av dem migrerar till Armenien där lägenhetspriserna nu skjuter i höjden.

– Luften var ren. Inte bara för att det är Armenien, utan det var för att jag faktiskt kunde andas på riktigt.

Valeria ler över ansiktet när hon beskriver hur det var att landa i Jerevan. Hon, hennes pojkvän och hans bästa vän Grigorij har för en dag sedan kommit fram till Armenien.

De fattade beslutet att lämna sitt hemland Ryssland ett par dagar tidigare när Vladimir Putin undertecknade ett dekret som gjorde det olagligt att benämna kriget i Ukraina som ett krig. Om det var många poliser på gatorna innan dekreten, så fylldes de nu med ännu fler.

– Det gick knappt att gå utanför dörren säger Valerias pojkvän Aleksander. Överallt stod de, de där kosmonauterna, poliser i full mundering, och stoppade allt och alla. Vi får inte ens skriva ordet ”krig” till våra kompisar!

Det har gått tre veckor sedan invasionen av Ukraina inleddes. Den humanitära katastrofen är ett faktum. FN räknar med att nära 3 miljoner människor har lämnat Ukraina, och många fler är på flykt internt. Tusentals civila rapporteras ha skadats eller dött och folkrättsvidriga bombningar sker mot sjukhus.

I Ryssland har den auktoritära ledningen infört ytterligare restriktioner. Medier stängs ner. Nya lagar tecknas för att censurera den som motsäger sig kriget, och uppemot 15 000 demonstranter har arresterats sedan invasionen inleddes. Och då är inte alla de som ”endast” fått böter inräknade.

Medier rapporterar om hur ryska medborgare lämnar landet i hundratusentals. Vid finska gränsen ringlar köerna långa och i estländska Narva är tågstationen fylld. Åka in i Europa är för många ett privilegium, då det kräver att man har ett internationellt pass vilket ryska myndigheter så gott som inte utfärdar längre.

De allra flesta ryssar som vill lämna landet flyttar istället till länder som ligger innanför den ryska tullunionen bestående av Ryssland, Armenien, Belarus, Kazakstan, Kirgizistan och Tadzjikistan. Här krävs det endast ett så kallat nationellt pass, vilket förenklat motsvarar en svensk ID-kortshandling med något utökade befogenheter. Det enda som krävs är ett tillstånd från konsulaten till de länder som man åker till.

Av länderna i tullunionen rankas Armenien och Kirgizistan som semidemokratiska, och det är därför flytten går till framförallt dessa. De anses vara innanför den ryska intressesfären, men inte domineras av den. Sedan kriget började beräknas 60 000 människor har emigrerat till Armenien och grupperna i sociala medier där man hjälper varandra fylls med fler för var dag som går.

I Armenien har dock den stora migrationen fått konsekvenser. Elodie Gavrilof-Dernigorossian är en av dem som har drabbats. I en intervju för Blankspot berättar hon att när migrationen började blev hon plötsligt uppsagd av sin hyresvärd.

– Först sade han att han skulle höja hyran från 400 dollar till 500, men kort därefter var den 800 dollar och han sade att jag måste flytta ut vid månadsskiftet. Han hittade på något sorts svepskäl. Du förstår, här har man inte tidsbestämda kontrakt, utan allt betalas cash. Så det är enkelt för dem att kasta ut en.

Elodie är bara en av många som har drabbats i Jerevan. I takt med att migrationen från Ryssland ökat så har prisnivåerna i många fall mångdubblats. En normal hyra i Jerevans centrum låg för en månad sedan på 450 dollar, men nu kräver många hyresvärdar mångdubbelt mer. Nu annonseras samma lägenhet för 1 500 dollar i månaden.

– Hyrestagaren saknar rättigheter här i Armenien menar Elodie. Att hyrorna inte ökar för alla är av ren välvilja från vanliga hyresvärdar som inte vill sko sig på krig. Vi armenier har själva precis genomgått ett krig, till och med genomgår ett, och förstår att man behöver förhålla sig sympatisk. Det är verkligen vidrigt hur andra hyresvärdar utnyttjar situationen!

Själv har hon och andra som blivit utsatta gått ihop för att manifestera mot hyresvärdarna. Hon menar att om det inte finns rättigheter idag, så får man ta tag i problemen. Det sker genom upprop i sociala medier och insamlande av data, som förhoppningsvis kan användas som påtryckning.

Det är inte bara lägenhetspriserna som ökar, utan även priset på vissa livsmedelsprodukter. I takt med att världssamfundet infört sanktioner mot Ryssland så har Ryssland även behövt dra igen svångremmen mot sina allierade.

Ryssland är nettoexportör av bland annat vete, men också andra livsmedel. Länder som Armenien har förlitat sig på importen från Ryssland, men när Rysslands möjligheter till import från den globala marknaden plötsligt begränsats har man meddelat att veteexporten från landet upphör det närmsta året.

Det medförde att basala livsmedel plötsligt ökade kraftigt i pris, trots att Armeniens premiärminister Nikol Pasjinjan försäkrade att landet har goda lager. Eloide jämför det med hur det var de första veckorna av coronapandemin.

– Folk hamstrade toalettpapper för två år sedan och priserna ökade plötsligt. Samma sak sker nu. Och jag har svårt att säga vad som är realitet och vad som bara är spekulativa prisökningar.

I Ryssland gapar hyllorna tomma när människor hamstrar internationella produkter inför sanktionerna.

Det är inte bara i Armenien som priserna ökar. Från Ryssland har flygen som tidigare gått till Europa omdirigerats i och med luftrummen nu är stängda. Om det gick ett par flyg per dag från Moskva till Jerevan tidigare så går det nu fler än tjugo. Detsamma gäller från andra städer i Ryssland där flygtrafiken har ökat kraftigt.

Med det har även flygpriserna rusat i höjden. En biljett som tidigare kostade 400 eller 500 kronor har under de mest kritiska dygnen kostat det tiodubbla eller mer. Det sker samtidigt som den ryska rubelns värde sjunker som en sten.

Flera personer som Blankspot talat med som planerat att lämna Ryssland har helt enkelt behövt ställa in sina planer. Pengarna har inte räckt till.

För Armeniens del ser politiker dock positivt på den plötsliga immigrationen av ofta välutbildad och kosmopolitisk arbetskraft. Liksom många postsovjetiska stater har landet haft en årlig minskning i populationen, och framförallt många universitetsutbildade ungdomar har lämnat.

Nu hoppas myndigheterna på att ryssarna ska flytta sina företag till Armenien.

Rysk närvaro. Sedan krigsslutet mellan Armenien och Azerbajdzjan november 2020 bevakas eldupphöret av ryska fredsbevarande trupper. Foto Karen Minasyan/AFP.

För Valeria och hennes vänner var valet aldrig särskilt svårt om vilket land de valde att emigrera till. I samtalet med Blankspot resonerar hon att hon har vänner i landet sedan tidigare och de känner sig välkomna.

– Till och med värdinnan här på hotellet som gillar Putin säger att vi är välkomna. Hon förstår oss på något sätt. Kanske är det för att de själva genomgick en demokratisk revolution för några år sedan.

Vännen Grigorij instämmer med Valeria och poängterar att känslan av att kunna säga vad man vill och när man vill är befriande.

– Vi kan gå på stan och inte alls vara oroliga. Kanske håller folk inte med en, men vi kan åtminstone diskutera saken!

Toppbild: Aleksander tar ett foto på Sankt Petersburg när planet lämnar Ryssland.