
Analys om Coronavirus, Kultur, Tyskland
Flera tyska skådespelare ångrar “ironisk” videokampanj mot pandemin
Den tyska skådespelareliten riktar kritik mot regeringen i en satirisk videokampanj som väckt starka reaktioner och kritiserats för populism och polarisering.
Av Brit Stakston 26 april, 2021
Vaccinet rullar nu ut i EU och det ser ut som att vardagen efter pandemin finns runt hörnet, samtidigt är vården i hela Europa under stor press. Restriktioner kvarstår eller förlängs och allt fler börjar tappa tålamodet.
I helgen har myndigheterna behövt dra i nödbromsen i Berlin och återigen infört stränga restriktioner.
Med detta som bakgrund har veckans stora snackis i Tyskland varit kampanjen ”#allesdichtmachen”. Delar av Tysklands absoluta skådespelarelit uppmanar genom olika ironiska videos alla att följa regeringens restriktioner. Kampanjen är en kritik mot den “coronakonformitet” som råder där de menar att man inte kan ifrågasätta något utan att kallas “neonazist eller konspirationsteoretiker” och hur man känner sig fråntagen alla möjligheter att tänka, verka och försörja sig själv.
“Alles dicht machen” som betyder ”stäng allt” har som röd tråd att de välkända skådespelarna gör en protestaktion mot regeringen genom att hylla deras strategier och hur de applicerat dem i sin vardag. Ironin och satiren är för de flesta mycket uppenbar men trots detta har videoklippen väckt stor debatt och fått mycket kritik för att vara svårtolkade, sprida mer rädsla och polarisera.
Videobudskapen ses också som verklighetsfrämmande och empatilösa gentemot de drabbade av Covid-19 samt för att de sprider och förstärker konspirationsteorier och ger eldunderstöd till de som anser att restriktionerna inte står i proportion till virusets verkan eller farlighet.
De har med andra ord gett stor draghjälp till coronaskeptiker och partiet Alternativ för Tyskland som är ett högerpopulistiskt och nationalistiskt parti delar inläggen flitigt.
”Har de ens någon aning om vilka krafter de satt igång?!” var en vanlig kommentar i sociala medier under fredagen och med det refererar till den plats dessa skådespelare har i människors hjärtan och deras unika förmåga som skådespelare att gestalta budskapen.
I de totalt 53 videos som spreds i torsdags förekommer allt ifrån mer övertydliga inlägg, som till exempel det om en familj som kommit fram till olika straff inom familjen utifrån reproduktionstalen av smittan. Överstiger r-talet en viss nivå kommer de att lämna bort sina barn och utdelar allehanda restriktioner i sitt eget hem utifrån smittspridningsnivån.
En annan skådespelare berättar om hur befriande det är att inte behöva tänka mer och någon annan ironiserar om att alla människor behöver fler plakat för att förstå vad man ska göra och en annan är beredd att stänga in sig på upp till 5 eller 10 år om så behövs.
Volker Bruch känd från tv-serien Babylon Berlin har samma ångestfyllda blick som man så väl känner igen från den populära serien i sin video. Han berättar med allvar om hur hans ångest börja lätta, men att han får ångest över att ångesten försvinner och ber regeringen om att ”ge oss mer ångest, vi behöver mer ångest”.
Skådespelaren Jan Josef Liefer, känd från rollen som kommissarie i kriminalserien Tatort tackar i sin video medierna ironiskt för att de så “förtjänstfullt och oreflekterat konstant förmedlat regeringens beslut”.
Ett uttalande som också kritiseras i ljuset av situationen för journalister i landet till exempel i samband vid bevakningen av demonstrationer av coronaskeptiker och andra extremistgrupper under året. Hatet och hoten under demonstrationerna mot journalisterna har fått Tyskland att glida ner två steg på det pressfrihetsindex som Reportrar utan gränser årligen publicerar.
Jan Josef Liefer har försökt försvara sig i olika intervjuer och slutligen i ett antal inlägg på twitter. Där förklarar att han är kritisk mot regeringen för deras beslut runt hanteringen av Covid-19 men att han absolut inte vill ha något att göra med foliehattar, corona-skeptiker och liknande utan säger sig tala för de som inte har någon som talar för dem. “De som drabbas av våld i hemmet under de ständigt nya ineffektiva nedstängningarna och det mest oförlåtliga av all säkerhetsskada, barnen.”
På wikipediaartikeln för kampanjen kan man nu se att fler än 10 av skådespelarna har dragit tillbaka sina bidrag efter den häftiga kritiken i sociala och traditionella medier. En av dem är skådespelerskan Heike Makatsch som på instagram ber om ursäkt för att genom sitt deltagande ha förminskat lidandet hos anhöriga till drabbade och för att ha gjort något som blivit ett verktyg i händerna på högerextrema.
I sitt inlägg tydliggör hon hur hela hennes yrkesgärning formats i kamp mot dessa ideologier.
Efter den häftiga kritiken i veckan har man på kampanjsidan #allesdichtmachen adderat ett förtydligande om vad syftet med kampanjen var och att man inte har en partipolitisk agenda.
“Kampanjen #allesdichtmachen har gjort avtryck. Det var ett medvetet beslut att inte flankera videorna med ett ”uttalande”, för då skulle alla bara ha pratat om uttalandet. Men det betyder inte att vi inte har något att säga. Vi förnekar inte heller Corona eller förnekar att sjukdomen utgör en risk och människor dör av den.
Vi är snarare bekymrade över coronapolitiken, dess kommunikation och den offentliga diskursen som för närvarande genomförs. Vi kritiserar med satir och ironi. Om vi förolämpas och hotas för detta på detta massiva sätt är det ett tecken på att något är ur balans här.
Vi låter oss inte heller placeras i ett hörn tillsammans med högerkanten, konspirationsteoretikerna och “rikets medborgare”. AfD står också för allt vi avvisar. “
Inlägget avslutas med att förklara att de inte talar med enad röst:
“Detta är inte ett officiellt uttalande från alla deltagare i kampanjen. Gruppen har inget “huvud” och ingen gemensam röst. Projektet skapades kollektivt, vi är alla olika, meningarna skiljer sig också här /…/ Några i gruppen är chockade av skitstormen och har kommit överens om detta uttalande. Andra föredrar att vara tysta. Båda perspektiven är legitima och okej.
Förresten: Om videor försvinner från den här webbplatsen betyder det inte nödvändigtvis att personerna i fråga distanserar sig. Det kan lika gärna betyda att någon bara inte känner för att ta den här skitstormen eller vill skydda sin familj.”
De som försvarar kampanjen säger att det är en kampanj som vill arbeta med en känslomässig argumentering, tydligt ironisk och sarkastisk, och att själva kärnan i kampanjen är att man ska bli djupt provocerad.
– Det här är rätt provokation i rätt tid. Det har varit alldeles för få utsagor och stöd för oss i kulturbranschen under det år som gått. Ett fullständigt empatilöst umgänge med oss alla inom den här branschen som man vanligtvis älskar. Det handlar om vår existens, sa en dirigent i sitt försvar för kampanjen. Han deltog i en sex timmar lång intensiv debatt om kampanjen på Clubhouse i veckan.
I den tyska debatten menar många att finns något fundamentalt överraskande och naivt i att dessa kulturpersonligheter blivit så förvånande över reaktionerna på den tondöva kampanjen.
Att de blev nyttiga idioter, för något helt annat än en protestaktion och ångestrop riktat mot regeringen är inte förvånande.
Ser man samtliga videos blir det också tydligt att de sammantaget visar upp en palett av trauman bestående av såväl deras egen existentiella ångest, reell oro för ett nytt slags diktatorsvälde där varje steg är kontrollerat och som i en tysk kontext bär på en extra allvarlig undertext.
Och det mitt i en ännu skenande våg av pandemin kantat av nya restriktioner.
Kampanjen från den tyska kultureliten ger en fingervisning om att vi kommer att behöva fler lösningar än vaccin på vägen mot en ny vardag om vi ska kunna hantera allt det vi bär med oss från året som varit.
Av Brit Stakston
Hjälp oss skriva mer om Coronavirus!
Coronapandemin har fört ut oss alla till en outforskad del av kartan och skapat stora utmaningar för demokratin. Vi fokuserar på att berätta om detta.
Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem för fortsatt bevakning av pandemins effekter på demokratin.