Nyheter om

Flera oppositionspartier bojkottar det kommande valet i Etiopien

Två av Etiopiens största oppositionspartier kommer inte att ställa upp i de nationella valen i juni eftersom de upplever att landets utlovade demokratiska reformer inte blivit verklighet.

Det etiopiska oppositionspartiet Oromo Liberation Front (OLF) har i veckan meddelat att de drar sig ur att kandidera i det kommande valet.

I en intervju med tidningen Addis Standard säger talespersonen Batte Urgessa att beslutet baseras på att en stor andel av partiets ledande politiker sitter i fängelse samtidigt som de har stora problem med myndigheterna i de lokala partiföreningarna. Batte Urgessa lyfter också fram att flera medlemmar arresterats när de besökt fängslade partivänner. 

Redan tidigare i vår så varnade OLF för att de var tveksamma inför att ställa upp i valen som nu är planerade till den femte juni. Bakgrunden då var vad man såg som regeringens propaganda mot partiet. 

– I backspegeln är det i dag tydligt att regimen aldrig var intresserad av att få ett slut på övergreppen, säger Batte Urgessa i ett uttalande. 

Gerillagruppen Oromofolkets befrielsefront (OLF) tilläts återvända till Etiopien 2018 som ett led i den nytillträdde premiärministern Abiy Ahmeds reformer. När Blankspot träffade dess nya ordförande Dawud Ibsa Ayana i fjol trodde han på en kommande valseger.

Men nu är situation annorlunda.

Flera av partiets medlemmar är också fortsatt fängslade trots att domstolar gett order om att de ska släppas, något som även drabbad andra partier vilket Blankspot tidigare rapporterat om. Bara under augusti i fjol greps 24 partimedlemmar varefter också rörelsens huvudkontor spärrades av med hjälp av federal polis som inte släpper in partiets företrädare.

Ytterligare 107 parti-kontor har stängts ner enligt OLF:s talesperson. 

Utöver de aktiva politikerna har tre journalister och en kameraman som arbetade på ett mediebolag med kopplingar till partiet arresterats. 

Trots skriftliga protester till landets valkommission (NEBE) är rörelsens huvudkontor allt jämnt nedstängt. 

– Det kommande valet är ett icke-val och landet uppfyller inte ens miniminåvån för att kunna kalla valet för fritt, säger Batte Urgessa till Addis Standard. 

För att fria och rättvisa val ska kunna hållas menar OLF att alla politiska fångar måste släppas, att partiets kontor öppnas och att alla stridigheter runt om i landet upphör. 

OLF:s sorti är ett nytt bakslag för premiärminister Abiy Ahmed då ett annat stort oppositionsparti, Oromo Federalist Congress, la ner sitt valarbete i veckan. 

Sedan tidigare har också en utbrytargrupp ur OLF vägrat acceptera fredsavtalet och under namnet OLA – Oromo Liberation Army fortsatt att angripa den federala armén i kampen för en självständig stat. 

Mot dem sätter armén in stora resurser, utlyser undantagstillstånd och det förekommer rapporter om övergrepp. 

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.