Nyheter om

Firande och oroligheter när rebeller återvände

Tiotusentals människor samlades under helgen i Addis Abeba för att hylla gerillan Oromos befrielsefront (OLF). 

Efter att Etiopiens regering och OLF under sommaren skrivit under ett fredsavtal och därmed satt stopp för konflikten – samlades människor i Etiopiens huvudstad under helgen för att välkomna de före detta rebellerna.

OLF har under flera decennier fört en kamp för ett självstyre i området Oromia, den största regionen i landet, vilket ledde till att de listades som en terrororganisation av Etiopien 2008.

Fler än 1 300 OLF-soldater har också under helgen tagit sig över gränsen från Eritrea, där de tränat och levt i exil.

OLF är den andra oppositionsgruppen att återvända till Etiopien på kort tid. Förra veckan välkomnades även Ginbot 7, som tidigare fört en väpnad kamp mot regeringen, tillbaka sedan de också gått med på att sluta fred.

Efter firandet, under söndagen, utbröt kravaller i huvudstaden vilket ledde till flera döda och att hundratals flydde från sina hem.

Till den etiopiska statstelevisionen sa polischefen för Oromoregionen, Alemayehu Ejigu, att 70 personer arresterats som en följd av oroligheterna.

Våldsutbrottet fördömdes också av premiärministern Abiy Ahmed som ett hot mot landets reformprocess.På twitter, facebook och andra sociala medier uppmanar invånare den nya premiärministern att ta hårdare tag för att få ett slut på våldet.

Under måndagen spreds bilder från huvudstaden som visar att militären satts in.

FotoJonathan Alpeyrie

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.