
Nyheter om Afghanistan, Migration
Ferm besökte utvisade afghaner i Kabul
Miljöpartiets talesperson i migrationsfrågor, Maria Ferm, har just kommit hem efter en blixtvisit i Afghanistan. Under resan, som har skett under stor sekretess, träffade hon utvisade afghaner och lokala politiker för att skaffa sig en bild av läget i landet.
Av Nils Resare 25 maj, 2017
– Det var oerhört viktigt att se detta på riktigt. Man får en helt annan förståelse för de möjligheter eller brist på möjligheter som faktiskt finns där, säger Maria Ferm några timmar efter att hon har återvänt till Sverige.
Under den tre dagar långa resan, där även riksdagsledamoten Rasmus Ling deltog, besökte hon olika FN-organ, lokala politiker och ett stort flyktingläger för de som nu återvänder från Pakistan.
– Den dagen vi var där hade det kommit 1 600 personer. Det fortsätter att komma otroligt många människor som tvingas tillbaka till Afghanistan. Vi träffade en familj som hade levt i Pakistan i 30 år men som nu tvingades tillbaka, säger hon.
Maria Ferm träffade också Mustafa Nauibi som, som utvisades från Sverige vid Lucia förra året och som Blankspot har skrivit om.
– Vi fick sitta och prata med honom en stund. Han har varit där i 5 månader nu. Det var väldigt omtumlande att träffa honom. Han var orolig och ville tillbaka till Sverige och hade mycket kontakt med sin svenska familj. Det är en svår situation för hazarer i Kabul, så jag kan förstå hans oro väldigt mycket, säger hon.
Enligt Maria Ferm har Mustafa Nauibi inte lyckats etablera sig i Afghanistan utan försöker fortfarande komma tillbaka till sitt i liv i Sverige. Hon anser att situationen för de som återvänder frivilligt, eller utvisas, är problematisk.
– Det finns ett visst stöd, även för de som återvänder från Pakistan. Men staten Afghanistan kan inte bidra med så mycket. Livet för de som återvänder är inte över men det är oerhört svårt att skapa sig ett tryggt och bra liv när man återvänder. Möjligheterna att få jobb, skolgång och grundläggande rättigheter är små, säger hon.
Under tiden Maria Ferm och hennes medarbetare var på plats blev en finsk hjälparbetare kidnappad. I Kabul sker det i genomsnitt tre attentat i veckan. Den svenska delegationen kunde inte röra sig fritt utan åkte runt i bepansrade bilar, bar skyddsvästar och hade beväpnade säkerhetsvakter med sig.
– Det är klart att man blir orolig när säkerhetsläget försämras. Därför känns det väldigt viktigt att vi fortsätter att följa upp vad som händer, säger hon.
Vad drar du för slutsatser när det gäller de svenska utvisningarna av unga afghaner?
– Jag tycker att det är väldigt problematiskt, inte minst när det gäller personer som har varit länge i Sverige, går på gymnasiet och har skaffat sig ett liv här. Men jag tror inte att det finns ett stöd för en amnesti hos andra partier och att det därför är mycket svårt att genomföra. Jag skulle vilja hitta vägar framåt som gör att fler kan få uppehållstillstånd, säger hon.
Migrationspolitiken väntas bli en av de heta frågorna på Miljöpartiets kongress i Linköping nu i helgen. Totalt har 19 motioner inkommit på detta tema.
Vad tar du med dig till kongressen?
– Jag har sedan tidigare varit orolig och fundersam över situationen i Afghanistan. Det var också därför vi jobbade så hårt med att få till gymnasielagstiftningen för ensamkommande. Det har vi jobbat mycket eftersom vi är oroliga över den här situationen, säger hon.
Vilken asylpolitik tror du stämman kommer att enas om?
– Jag tror att det blir mycket diskussioner på kongressen. Och när det gäller miljöpartiet vet man aldrig riktigt på förhand vet vilka beslut som kommer att fattas. Men det finns en stor enighet i partiet om att man bryr sig om detta, säger hon.
Följ gärna vår bevakning av Afghanistan i Facebookgruppen “Uppdrag: Afghanistan”. Där kan du bidra med egen kunskap till reportagearbetet och följa arbetet bakom kulisserna. Här går du med.
Av Nils Resare
Hjälp oss skriva mer om Migration!
Blankspots journalistik göms inte bakom en betalvägg. Stöd det fortsatta arbetet med att bevaka Migration genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli prenumerant.