Blankspot om

Fem snabba frågor till vårens andra praktikant

Daniel Ekström, Journaliststudent från Skurups Folkhögskola, är vårens andra praktikant på Blankspot.

Hur hittade du oss från början?

Första gången jag kom i kontakt med Blankspot var för ett par år sedan. Det hade blossat upp en konflikt i en ljusskygg och perifer del av tredje världen som fångade mitt intresse. Exakt vad det rörde sig om för konflikt har undgått mitt minne, men jag minns att jag efter några mer eller mindre optimerade Google-sökningar kom över en Blankspot-artikel på ämnet.

Vad vill du lära dig mer av under din praktikperiod?

– I ärligheten och girighetens namn vill jag nog lära mig mer av allt. Branschutvecklingen går mer och mer åt att journalister bör behärska yrkets alla element, varför jag har för avsikt att ge mig på och testa så mycket som bara möjligt. Specifikt ser jag fram emot att lära mig mer om Blankspots sätt att arbeta med “läsarnära” journalistik och det redaktionella maskineriet bakom det.

Vilka medier följer du och varför?

– I möjlig mån försöker jag följa de regionala nyheter där jag för tillfället är bosatt genom lokaltidningar. På daglig basis läser jag dagstidningar och ser på Aktuellt om kvällarna. Utöver det använder jag twitter som ett nyhetsnav varifrån en stor del av min nyhetskonsumtion kommer.

Vad vill du göra i framtiden efter din avslutade utbildning?

– Direkt efter utbildningen är min ambition att försöka arbeta vitt och brett inom journalistiken för att därigenom måla mig en bild av yrket i sin helhet och vad jag skulle trivas bäst med. Sedan är det väl ingen hemlighet att människors som söker sig till Blankspot troligtvis ser det som betydelsefullt och bär en lust att kasta färg på och styra blickfånget mot vita fläckar runtom i världen. Inte minst jag själv.

Vad arbetar du med just nu?

– Huvudsakligen kommer jag arbete med projektet “Verkliga Sverige” och fokusera på vårt eget samhällets vita fläckar, om allt från tidlösa konfliktlinjer som går igen till underrapporterade vardagsöden. Är det så att du sitter på en berättelse eller en undangömd bild av Sverige, ifall din röst kan hjälpa till att nyansera uppfattningen av vår samtid eller om du inte känner igen dig i beskrivningen av samhället vi lever i idag; tveka inte på att höra av dig till mig på daniel@blankspotproject.se

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.