Blankspot om

Fem snabba frågor till höstens praktikant

Möt Emma Engqvist som studerar journalistik vid Stockholms Universitet och kommer att göra praktik hos Blankspot under hösten.

Välkommen varför valde du just oss som praktikplats?

– Jag hade läst lite nyheter från Blankspot förut och sedan dök namnet upp på listan över praktikplatser vi kunde söka. Jag visste att jag inte ville göra “vanlig” nyhetsjournalistik, utan jag ville utmana mig själv mer och lära mig något nytt och därför kändes Blankspot helt rätt.

Hur hittade du oss från början?  

– Jag kom i kontakt med hemsidan i skolan någon gång. Sen sökte jag på hemsidan och klickade runt lite tills jag landade på “Om Blankspot”-fliken. Där läste jag något om att låta människor som inte vanligtvis blir intervjuade av journalister få sina röster hörda och det fastnade i minnet. Det är exakt det jag vill med mitt eget skrivande.

Vad vill du lära dig mer av under din praktikperiod?  

– Jag hoppas få lära mig om hur det funkar på en redaktion som Blankspot, det vill säga hur det är att jobba så nära läsarna som möjligt, att använda Facebookgrupper som verktyg och att hitta de nyheter som inte rapporteras om. Förhoppningsvis lär jag mig också mycket mer om omvärlden.

Vilka medier följer du och varför? 

– Jag följer flera olika svenska medier, bland annat SvD och SVT nyheter för att få ta del av både inrikes- och utrikesnyheter. För ett bredare världsperspektiv brukar jag också använda mig utav The Guardian och New York Times. Eftersom jag är från Åland kollar jag alltid in de åländska medierna och svenska YLE för att se vad som händer på “hemmaplan”.

Vad vill du göra i framtiden efter din avslutade utbildning?

– Jag tänker så mycket på framtiden nu när jag går sista året på utbildningen att jag ändrar mig varje vecka. Att vara utrikeskorrespondent eller jobba med grävande journalistik står för tillfället högst upp på listan.

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.