Analys om ,

Farliga funderingar av en president

Kommer Donald Trump orsaka sina väljares död?

Videoklippet med Donald Trumps fria funderingar om eventuella botemedel för corona under en presskonferens i veckan har chockat många.

Det är skrämmande att se den amerikanske presidenten tänka högt om hur lite solljus, UV-strålning i kroppen och injicerandet av desinfektionsmedel i lungorna, kanske, skulle kunna vara effektiva metoder i kampen mot corona.

Han vänder sig under presskonferensen med dessa funderingar och påståenden till läkaren Eleanor Brix som sakkunnig. Hon ser ut att bli helt paralyserad och nedslagen över det hon hör, men kan i sin position som koordinator för Vita Husets coronahantering inte säga mycket.

Logiken bakom detta för presidentens del ser ut som en treårings: Viruset dör ju av desinfektionsmedel på 30 sekunder på plana ytor. Då borde det fungera också inne i kroppen.

Men inuti en människas kropp är samma medel giftigt och livsfarligt.

Det finns även studier om att ultraviolett strålning hindrar virusets livslängd, men enbart ur perspektivet att det verkar sakta ner tillväxten – inte som botemedel.

Dagen efter bemötte Trump frågor om dessa påståenden, som då snurrat runt över hela världen, med att det var “sarkastiska kommentarer” fällda för att se hur journalisterna skulle agera och vilka effekterna skulle bli.

Vita Husets pressekreterare Kayleigh McEnany gjorde dessutom ett uttalande om att Trump återkommande bett amerikaner rådgöra med läkare gällande behandlingsmetoder för corona. I uttalandet menade man att han även betonat det på torsdagens presskonferens och att det är media som tagit hans resonemang ur sin kontext och valt de negativa rubrikerna.

Transkriberingen från presskonferensen kom också att ändras. I den första versionen påstods det att Trump fått ett bekräftande svar på sin undran om hon hört talas om det. Läkaren påstods ha svarat att “det är en behandling”. Det ändrades sedan till det som läkaren faktiskt till slut fick fram “inte som behandling”.

Å ena sidan är det ännu ett vansinnigt uttalande som man önskar inte fick den uppmärksamhet som det fått och ja det är taget ur sin kontext.

Å andra sidan vore det oansvarigt att inte förutse vad konsekvenserna är av den här typen av påståenden och gissningar som sprids via livesända presskonferenser som följs av miljontals människor.

Det här passerade gränser på ett skrämmande sätt för många.

Genast efter presskonferensen fick hälsomyndigheter såväl som företag som säljer desinficeringsmedel gå ut med omfattande giftinformationskampanjer och varna allmänheten för att pröva detta. Bland annat företaget Lysol som ansågs effektivt mot spanska sjukan för 100 år sedan.

Hur pandemin bäst hanteras har från första början varit en starkt politiserad fråga i USA. Demokraterna önskade starkare åtgärder och republikanerna tonade länge ner riskerna.

I mitten av mars visade undersökningar att republikaner tenderade att stanna hemma mindre och anse att varningarna för coronasmittan generellt var överdrivna enligt Survey 160 och Gradient.

Trumps uttalande är också en av många yttranden och gissningar från den amerikanske presidenten och man ska inte glömma hans initiala avfärdanden av coronaviruset som något allvarligt hot. Han har redan tidigare, återkommande, trots att det saknas bevis på att det fungerar lyft två malariamediciner och hydroklorixid som tänkbara botemedel.

Det är klart att det påverkar vad landets ledare säger. Trumps väljare är dessutom väldigt lojala och engagerade samt har medievanor där de lyssnar på honom direkt eller konsumerar pro-Trump kanaler som Fox News eller alternativsajter. De är skeptiska till alla andra medier och har låg tilltro till myndigheter och experter.

Redan före veckans incident har det rapporterats om att det skett en signifikant ökning av samtal till giftrådgivningslinjer. Samtalen har handlat om förgiftning av desinfektionsmedel och rengöringsmedel i hemmet. De har ökat med 20.4 procent i perioden januari – mars jämfört med motsvarande period förra året enligt New York Times.

Genom internet sprids det många och farliga rykten om hur man kan skydda sig mot eller bota corona i hela världen.

Ett par i Arizona använde ett parasitmedel för sina fiskar vilket ledde till att mannen dog. Frun, som också blev svårt sjuk, har i en intervju med amerikanska NBC sagt att hon hört Trump tala om klorinfosfat och hur hon upptäckte att parasitmedlet de tidigare använt på sina fiskar innehöll det.

Mönstret för vem som drabbas hårdast av corona har initialt i USA och New York visat liknande demografiska mönster som i övriga delar av världen. Det är de fattigaste och mest trångbodda utan sjukförsäkringar som drabbats hårdast.

Svarta och spansktalande löper dubbelt så stor risk att dö av viruset och de har ofta en politisk hemvist hos demokraterna.

Den amerikanske demografen William H. Frey skriver hos Brooking Brief att detta nu ser ut att ändra sig. Under de tre första veckorna i april ser man att coronaviruset sprider sig till vita medelklassförorter med en lutning åt republikansk dominans i mellanvästern, södra och västra USA. Analyserna bygger på data från de län där det finns en högre smittgrad, mer än 100 bekräftade fall per 100 000 invånare, baserat på data från New York Times och myndigheten ansvarig för folkräkningen i USA, U.S Census Bureau.

Det blir intressant att följa om och hur de demografiska stereotyperna kommer att skilja sig åt i USA. Och skrämmande om det bland Trumps väljare i slutändan kommer att finns en större smittspridning eller fler som tar till sig av hans lösa, och nu senast, livsfarliga funderingar.

Det är svårt att föreställa sig sitta i karantän i New York och följa veckans presskonferens. Att vara utelämnad åt någon med så liten respekt för vetenskap och så övertygad om sin egen unika kapacitet.

Jag har lekt med tanken om vad som skulle hända om Donald Trump själv smittades av corona med ett milt sjukdomsförlopp. Det vore en farlig erfarenhet för en narcissistisk politiker.

Läs mer:

COVID-19’s recent spread shifts to suburban, whiter, and more Republican-leaning areas

Coronavirus in the U.S.: Latest Map and Case Count

As Coronavirus Spreads Poiston Hotlines See Rise in Accidents With Cleaning Products

Could the Power of the Sun Slow the Coronavirus?

The White House Spins Trump’s Disinfectant Remarks

Man dies after taking chloroquine in an attempt to prevent coronavirus

Survey 160

Utrikesbyrån: Döden i New York

Hjälp oss skriva mer om Coronavirus!

Coronapandemin har fört ut oss alla till en outforskad del av kartan och skapat stora utmaningar för demokratin. Vi fokuserar på att berätta om detta.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem för fortsatt bevakning av pandemins effekter på demokratin.