Nyheter om

"Fångar som flydde från det brinnande fängelset sköts"

  Minst 23 människor ska ha dödats i samband med en brand på ett av Etiopiens säkerhetsfängelser utanför huvudstaden Addis Abeba. Under gårdagen kom fler och fler vittnesmål om vad som skett sig på det federala etiopiska fängelset Qilinto.   Fire gutted down Qilinto prison, dozens feared dead. #Ethiopia#EthiopiaProtests@AJEnglishhttps://t.co/ZAItAvC6Ospic.twitter.com/hplw5W77cf — Engidu Woldie (@EngiduWoldie) September 4, 2016   […]

 

Minst 23 människor ska ha dödats i samband med en brand på ett av Etiopiens säkerhetsfängelser utanför huvudstaden Addis Abeba. Under gårdagen kom fler och fler vittnesmål om vad som skett sig på det federala etiopiska fängelset Qilinto.

 

 

Det började med rapporter om att skottlossning hade hörts av boende och snart började bilder komma ut på twitter från händelsen där man kunde se att det steg upp svart rök inifrån fängelset.

Enligt vittnesmål har minst 23 fångar dött under de senaste dygnen. Den etiopiska regeringen hävdar att två ska ha skjutits ihjäl av vakter efter ett flyktförsök och resten dött som en följd av branden. Uttalanden som nu ifrågasätts.



 

Enligt den etiopiska journalisten Tesfalem Waldyes som hölls i fängelset i ett år innan han släpptes i juli 2015 är det svårt för fångar själva att kunna starta en brand.

– Det råder rökförbud och ingen har tillgång till köket. Fängelset är ett högsäkerhetsfängelse med både övervakningskameror och vakttorn.

Tesfalem Waldye beskriver hur de flesta hålls i stora ”celler” med mellan 90 och 130 medfångar i varje. Fängelset är byggt av tegel och korrugerad plåt och indelat i fyra zoner, med totalt tretusen fångar.

Ett annat ögonvittne berättar för tidningen Addis Standard att beväpnade vakter sköt urskillningslöst in mot fångarna som flydde för att undkomma branden.

– Jag såg själv fem fångar skjutas ihjäl från vakttornen under brandens första tjugo minuter, berättar det anonyma ögonvittnet för tidningen.

Enligt vittnet har nu den federala armén tagit över kontrollen av fängelset.

Fängelset Qilinto är känt för att vara en hård anstalt med en stor andel politiska fångar. Har sitter Bekele Gerba, som är generalsekreterare för Oromo Federalist Congress (OFC) anklagad för terrorism tillsammans med andra politiker, journalister och oppositionella studenter.

I ett nyligen utsmugglat brev uppmanade Bekele Gerba befolkningen att demonstrera fredligt mot regeringen genom att raka sina huvuden och bära svarta kläder.

Branden på fängelset kommer i ett läge då den politiska situationen i Etiopien är spänd.  Svenska ambassaden avrådde nyligen från resor till delar av landet på grund av den växande proteströrelsen och regeringens svar.

Protesterna kan spåras tillbaka till november 2015 när regeringen presenterade en plan för att expandera huvudstaden Addis Abeba och fördriva jordbrukare.

Men rörelsen växte snabbt till att handla om mycket mer än bara en fråga om jord, spred sig till flera städer i Oromo- och Amhararegionen och antog en ny form: Kraven riktades mot etnisk marginalisering och mot enpartistaten (I det senaste valet fick det styrande partiet 100 % av platserna i parlamentet). Regeringens svarade på demonstranternas krav med dödligt våld.

Ett vittne i staden Bahir Dar berättade under veckan att huvudvägarna in i staden stängts och beskrev en “krigsliknande situation”.

De senaste tio månaderna har enligt Human Right Watch 500 demonstranter skjutits ihjäl.

Tusentals har fängslats varav många hålls i just Qilinto-fängelset i väntan på rättegång.

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.