Hur stor var valpåverkan och vad händer med demokratin i en tid av informationskaos online.
Av Brit Stakston 10 oktober, 2018
Samtalet startade med perspektiv på om valpåverkan skett eller ej. Jag hänvisade till att Säpo redovisat belastningsattacker och om försök att påverka förtroendet för valprocessen. Dessutom gjorde ju Totalförsvarets forskningsinstitut en djupdykning bland botar på twitter och kunde konstatera att det förekom botar som stödjer Sverigedemokraterna, attackerar Socialdemokraterna och länkar till alternativsajter. Så med detta kan man ju säga att en viss valpåverkan skett.
Samtalet kom sedan att kretsa runt allt ifrån hur troll fungerar, vad en halmgubbe är, hoten online och hur man kan genomskåda manipulation online. Dessutom om demokratins påverkan i kölvattnet av allt detta och spaningar inför Europopavalet.
Mitt råd var som vanligt att ta ett djupt andetag och fysiskt sätta sig på sina händer när man ser något galet eller tveksamt på nätet istället för att ge sig i en dialog. För det finns ett enda syfte från motdebattörens sida, det är att få dig arg och till slut ligger man där i en gyttjegrop. Ett stort problem just nu är att det extrema så lätt blir mainstream via nätet och att det som trendar i sociala medier blir lätt till sanning. Allt so sker på nätet är inte en yttring för en folkopinion. Vi blir lätt nyttiga idioter slog jag fast.
Roligt var också att på plats fanns det såväl glada blankspotläsare och en delägare.
Samtalet kan ses i sin helhet nedan. Övriga paneldeltagare var James Pamment, forskare i strategisk kommunikation vid Lunds universitet och Per Svensson, politisk redaktör på Dagens Nyheter. Panelen leddes av moderatorn Heidi Avellan, politisk chefredaktör på Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborg Live ett samarrangemang av Campus Helsingborg Lunds universitet, Helsingborgs kommun och Helsingborgs Dagblad.